Clujul, şantier continuu. Lucrările pe unele străzi se termină când începe şcoala. Dar pornesc altele

Clujul, şantier continuu. Lucrările pe unele străzi se termină când începe şcoala. Dar pornesc altele
Mai sunt 20 de zile până ce Clujul se va umple din nou de maşini. Doar două artere aflate acum în şantier ar trebui să fie finalizate până atunci. Altele abia atunci intră în şantier.

Două săptămâni şi jumătate au mai rămas până la începerea şcolii. Din 14 septembrie, aşadar, traficul din oraş va reveni aproape la parametrii săi maximi. Este pregătit Clujul să facă faţă unui număr sporit de maşini? Putem de pe acum să ne facem griji şi să căutăm trasee alternative.

Primarul Emil Boc promite că două dintre arterele centrale vor fi date în folosinţă până la startul şcolii. Este vorba de Horea şi Avram Iancu. Termenul limită era 15 septembrie pentru prima stradă şi 1 septembrie, pentru a doua. Lucrările de aici sunt departe de a fi terminate. În schimb, este sigur că se vor deschide alte şantiere.

„Pe Moţilor începe celălalt tronson, dinspre centru spre Mănăştur (acesta trebuia început săptămâna trecută, dar s-a amânat din cauza vremii, n. red.) şi va mai fi o zonă aglomerată în septembrie, Splaiul Independenţei, care se va face după terminarea străzii Horea, pentru că va trebui să avem o redirijare a circulaţiei", a declarat primarul, marţi, la REALITATEA FM Cluj.

Splaiul Independenţei nu e singura zonă pe care se va intra cu pickhammerele luna viitoare. Boc a anunţat că se vor începe lucrări şi în Piaţa Gării. Sunt două proiecte distincte la gară: unul priveşte conectarea pasajului subteran al municipalităţii cu cel al Regionalei de Căi Ferate - iar aici se intenţionează inclusiv introducerea unor scări rulante, astfel încât pasajele să fie utilizate de toată lumea, nu doar de cetăţenii fără adăpost, iar celălalt, turnarea de asfalt nou la suprafaţă, parte din proiectul de modernizare a tramei stradale de-a lungul liniei de tramvai.

Cu această ocazie primăria are şi un plan de reconfigurare a pieţei, care va fi prevăzut şi cu un mic loc de joacă pentru copii. Ambele proiecte se vor derula în paralel - ceea ce va aduce haosul în zona gării - şi amândouă sunt prevăzute să fie încheiate anul acesta.

În ceea ce priveşte Bulevardul Muncii, acesta trebuia finalizat până în 31 august. Boc a spus doar atât: „Pe Primăverii şi pe Muncii, lucrările au avansat foarte mult". Adică nici vorbă să se termine. Bulevardul Primăverii, dacă tot am amintit de el, are alt termen de finalizare, 31 octombrie.

Nici anul viitor nu scăpăm de şantier. În principiu, toate arterele menţionate trebuie să se termine în 2015, pentru că sunt realizate din fonduri europene din exerciţiul financiar care se încheie în 31 decembrie. Rămân însă podurile. În primăvară va intra în reparaţii Podul Traian, cel din care cădeau bucăţi serioase de beton în urmă cu mai bine de doi ani.

La rând stă şi Podul Garibaldi, pentru care a existat un concurs de proiecte la începutul anului trecut. Tot în pregătire este transformarea laturii de vest a Pieţei Unirii în zonă pietonală; constructorul aşteaptă doar un semn de la municipalitate pentru a da startul lucrărilor.

Comenteaza