Update Clujul pregăteşte terenul la Bruxelles pentru finanţări în domeniul inovării şi mobilităţii urbane

Clujul pregăteşte terenul la Bruxelles pentru finanţări în domeniul inovării şi mobilităţii urbane

Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la dezbatarea cu privire la “Viitorul Politicii de Coeziune”, desfăşurată în plenul Comitetului European al Regiunilor (CoR), un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai celor 28 de state membre, aleși la nivel local și regional.

"În prezenţa Comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, am subliniat importanţa continuării politicii de coeziune întrucât are efecte concrete şi directe în viaţa fiecărui cetăţean al Uniunii Europene. După Polonia, Italia şi Spania, România este al patrulea beneficiar al fondurilor de coeziune în exerciţiul financiar 2021 - 2027. Am precizat nevoia simplificării şi scurtării procedurilor de absorbţie a fondurilor europene şi necesitatea menţinerii regulii “n+3” actuale şi pentru exerciţiul financiar următor", a declarat edilul Emil Boc. 

Pentru perioada 2021-2027 se va aplica pentru prima dată un nou instrument de colaborare “city - to - city” intitulat European Urban Initiative, instrument care va permite şi Clujului să finanţeze unele proiecte în domeniul inovării şi mobilităţii urbane.

Noua politică de coeziune se va concentra pe 5 obiective tematice (în comparaţie cu 11 în prezent):

1. Smarter Europe
2. A Greener, carbon free Europe
3. A more Connected Europe
4. A more Social Europe
5. A Europe closer to citizens.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) se întruneşte, în 2019, la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca va găzdui principalul eveniment al Comitetului  European al Regiunilor privind politica de coeziune și fondurile structurale în 2019, în timpul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) va organiza în municipiul Cluj-Napoca conferința COTER, pe tema "O politică de coeziune eficientă începe cu responsabilitatea autorităților locale și regionale din UE". Evenimentul va fi organizat în prima parte a anului 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. 

Principalul scop al evenimentului este de a face schimb de opinii cu privire la proiectele cofinanțate de Uniunea Europeană la nivel local și regional, precum și de a face recomandări privind îmbunătățirea viitoarelor reglementări ale Politicii de Coeziune după anul 2020.  

Decizia a fost luată în ziua în care Comisia COTER (comitetul teritorial) a adoptat cu unanimitate de voturi poziția sa cu privire la reglementările Politicii de Coeziune, fiind astfel prima instituție europeană care adoptă o poziție oficială cu privire la propunerile făcute de Comisia Europeană la începutul acestui an.

Co-Raportorul acestei poziții, Michael Schneider, Secretar de stat, reprezentant al landului Saxonia-Anhalt pe lângă Guvernul Federal al Germaniei, și președinte al grupului Partidului Popular European din cadrul Comitetului European al Regiunilor, face apel la viitoarea Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene să susțină adoptarea cu celeritate a reglementărilor privind politica de coeziune a Uniunii: "Politica de Coeziune este un model al procesului de construcție europeană. Dacă ne uităm la realizările acesteia putem afirma cu mândrie că această politică a contribuit enorm la pacea, prosperitatea și securitatea regiunilor și orașelor din întreaga Europă”, a explicat dl. Schneider.     

La reuniune vor participa reprezentanți ai regiunilor și orașelor din Statele Membre, oficiali de rang înalt din instituțiile europene, miniștri ai statelor membre. Această conferință va fi cel mai mare eveniment organizat în afara Bucureștiului, în timpul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Prima Divizie de Inovare Urbană din Estul Europei a fost înfiinţată la Cluj

Amintim că municipiul Cluj-Napoca lucrează la înființarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcționează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din cadrul Primăriei și cu implicarea tuturor actorilor strategici cheie ai orașului: universități, clustere de tehnologie și afaceri, societate civilă, sector cultural. Divizia cercetează, experimentează și prototipează soluții alternative la trei categorii de provocări cheie ale orașului: mobilitate, locuire și viitorul muncii, colectând și analizând date, construind scenarii de lucru și măsurând impactul unor intervenții experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetățenilor.

Finanțare europeană de 5,6 milioane de euro pentru Cluj

În 2018, ideea acestei divizii de inovare urbană a fost testată prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilității urbane.

Fondul de Inovare, devenit acum Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1, a adus pentru prima oară în Europa de Est o finanțare de la Urban Innovative Actions, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și un consorțiu de alți opt parteneri strategici locali. În valoare de 5,6 milioane de euro, finanțarea a fost obținută pentru Cluj Future of Work, un proiect de cercetare și dezvoltare privind viitorul muncii care ia în considerare aspectele sociale și culturale specifice Clujului pentru a pregăti orașul pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața muncii.

VEZI ŞI 

Nicio şansă (încă) pentru transportul alternativ. TEST - Maşina personală rămâne cel mai rapid mod de deplasare în Cluj

Trafic aglomerat în Cluj? 60.000 de clujeni fac zilnic naveta. Zona metropolitană va creşte cu încă 50.000 de persoane

Maşinile din Cluj ocupă 365 de terenuri de fotbal de mărimea Cluj Arena

Primăria recunoaşte că e nevoie de noi linii de bus în Cluj. Focus pe Borhanci, Gheorgheni - Grigorescu sau Emerson

Comenteaza