Video „Clujul Milion” – Un milion de arbori în 10 ani la Cluj

„Clujul Milion” – Un milion de arbori în 10 ani la Cluj
| Foto: timpul.md

Cel mai nou proiect al Consiliului Județean (CJ) Cluj este plantarea a unui milion de arbori în județul Cluj, în următorii 10 ani.

Proiectul va fi realizat printr-un parteneriat între CJ Cluj și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Acesta este intitulat „Clujul Milion”, a anunțat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

„Un proiect nou pe care vi-l propun și dorim să-l demarăm se numește Clujul Milion. Acest proiect important presupune un protocol de colaborare cu USAMV și plantarea a unui milion de arbori în județul Cluj, în următorii 10 ani. CJ Cluj a încheiat deja un protocol cu USAMV pentru a realiza acest ambițios proiect, unic în România.

Prin acest proiect în următorii 10 ani vom reuși să plantăm acești arbori în județul Cluj, în localitățile pe care împreună cu experții de la Banca Mondială, în planul de amenajare al teritoriului județean au fost cuprinse, plan care va indica locurile unde este nevoie de împăduriri, precum și tipul de puiet adecvat pentru a face acest proiect imens”, a declarat șeful CJ Cluj, Alin Tișe.

El a mai precizat că este un proiect mare și că CJ Cluj va primi în mod gratuit de la USAMV puieții, iar forul administrativ județean, în parteneriat cu diverse entități, va realiza efectiv punerea în practică a acestui proiect, adică plantarea puieților.

„Scopul este creșterea calității aerului, implicit a vieții în județul Cluj. De asemenea, menținerea și susținerea ecosistemelor degradate și semidegradate pe care teritorului nostru le are, dar și creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității.

Mă bucur că acest parteneriat cu USAMV se concretizează prin oferirea cu titlu gratuit a materialului necesar din ceea ce ei au, pentru ca noi să putem împreună cu primăriile sau asociațiile care vor dori să vină alături de noi, să facem acest demers”, a afirmat președintele Consiliului Județean Cluj.

Tișe a mai spus că proiectul va începe chiar din acest an și va fi etapizat.

„Se vor planta aproximativ 100.000 de arbori pe an. Cheltuiala pentru plantări va fi din parteneriate cu primăriile, asociații și fundații sau din bugetul CJ Cluj”, a adăugat Alin Tișe.

Comenteaza