Video Clujul independent energetic din deșeuri. Cum s-ar transforma gunoaiele în milioane de euro

Clujul independent energetic din deșeuri. Cum s-ar transforma gunoaiele în milioane de euro

Consiliul Județean Cluj vine cu un nou proiect inovator în care se dorește ca județul să producă energie electrică din gunoaie, prin achiziționarea unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică a deșeurilor.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care a explicat proiectul mai în detaliu, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului), investiția autorităților județene ar fi una foarte mare, în jur de 20-25 mil. euro, dar câștigurile ar fi pe măsură.

„Noi lucrăm la un plan pe care l-am și prezentat într-o dezbatere la ministerul Mediului și am oferit ca soluție de bune practici, fiind deja acceptată la nivel de discuție. Este o soluție inovatoare și foarte bună. Proiectul l-am intitulat Clujul independent energetic din deșeuri. Dorim să dobândim independența energetică prin valorificarea deșeurilor pe care județul le produce.

Soluția este de a valorifica aceste deșeuri pe care le avem sub orice formă, sub formă energetică, sub formă de compost. Clujul deține acum o cantitate foarte mare de deșeuri. După studiile pe care le avem, județul produce 16.000 de tone de deșeuri lunar. Asta înseamnă enorm pentru acest proiect”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean susține că, din această cantitate imensă de gunoi, există posibilitatea producerii energiei electrice și aducerea unui profit uriaș.

„Avem un studiu de bază care ne spune că putem realiza asta. Consiliul Județean Cluj a decis demararea unui studiu de fezabilitate care să ne spună concret ce putem face. Această operațiune se poate realiza fie de forul administrativ județean în mod direct, prin cumpărarea unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică a deșeurilor.

Practic, această instalație pe care ar trebui să o cumpărăm și să o amplasăm lângă celulele de la Pata Rât nu va face altceva decât să valorifice și să ardă în totalitate gunoiul. Toate deșeurile rămase după preselectare vor intra în această stație. Doar stația ar costa aproximativ 20-25 de mil. euro.

Din 260.000 de tone de deșeuri pe care le avem acum în Centrul de Management Integrat, prin această instalație am putea produce cam tot 260.000 de MWh. Asta ar putea asigura energia la aproximativ 87.000 de persoane pe an, adică un cartier mare. Deci, doar din gunoiul pe care îl avem acum, am obține 68 de mil. de euro prin introducerea lui în sistemul național”, a afirmat șeful județului.

Tișe a mai spus că, astfel, prin faptul că deșeurile nu ar mai reprezenta o cheltuială, ci o materie primă, Clujul ar fi primul județ din România care ar face profit uriaș din valorificarea deșeurilor.

Conducerea CJ Cluj se inspiră în realizarea proiectului din Suedia, Finlanda sau Singapore, care au instalații asemănătoare.

Comenteaza