News alert Video Foto Clujul are buget pentru 2020, după contre cu consilierii PSD. Boc: "nicio administrație nu poate face față deciziei iresponsabile a unor politicieni"

Clujul are buget pentru 2020, după contre cu consilierii PSD. Boc: "nicio administrație nu poate face față deciziei iresponsabile a unor politicieni"

Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca a fost adoptat în cadrul ședinței Consiliului Local de luni, cu 22 de voturi pentru și 3 de abțineri. Vorbim despre un buget general de 353 de milioane de euro, mai mare cu 7,3% față de 2019, dintre care 140 de milioane alocați pentru dezvoltare.

"Mulțumiri tuturor clujenilor, care prin taxele și impozitele locale plătite și prin munca pe care o prestează în fiecare zi ne dau șansa astăzi să adoptăm un buget care este în creștere și aprecieri actualului guvern care nu ne-a mai luat 16 milioane de euro, care a fost media anilor anteriori!

Acest proiect de buget își propune să consolideze câteva lucruri consacrate în acest oraș: statutul de prim centru economic după București, de prim contribuitor la bugetul public național după capitală, oraș magnet în care calitatea vieții primează și un oraș de referință în centrul și estul Europei, oraș al inovării.

Nimeni nu este uitat și politicile sociale continuă să fie implementate. La fiecare leu administrația locală aduce 2,5 lei din fonduri europene. Creăm spații verzi, oferim 13 milioane de lei pentru elevi ca să eliminăm fondul clasei. Investiția în educație este cea mai sănătoasă investiție, fără riscul falimentului", a declarat edilul Emil Boc, în deschiderea ședinței. 

Consilierii PSD nu au votat proiectul

Ca și în anii trecuți, consilierii PSD nu au votat proiectul de buget, pe motiv că ideile propuse de ei din 2012 încoace au fost acceptate de municipalitate, dar nu au fost luate ulterior în considerare. "Parking-urile pe sisteme ușoare, Park and ride, Parcurile de joacă îngrădite. Sunt întârzieri pe proiecte asumate în 2019 - Școlile Creangă, Ana Aslan sau N. Titulescu, iar problema creșelor este tratată superficial", susțin aceștia.

Ei au punctat și faptul că orașul nu va fi unul verde până când traficul nu va fi scos din centrul și până când nu vor fi construite suficiente parcări. Edilul a avut replici acide pentru opoziție.

"Poate din lipsă de informație sau preocupare pentru buget nu ați văzut că s-a emis autorizația de construire pentru Școala I. Hațieganu. Parking-uri ușoare nu sunt în România, iar primul va fi pe L. Rebreanu, iar Park and Ride intră în linie dreaptă la aeroport.

La creșe, din 2012 încoace am dat cam 90 de locuri, anul acesta, cu costuri consistente, dăm 180. Era bine dacă guvernul dv. aproba tichetele de ajutor pentru creșe sau dacă nu permitea ca toate rablele din Europa să vină în România. Nicio administrație nu poate face față deciziei iresponsabile a unor politicieni". 

Alianța USR-PLUS a venit cu sugestii privind câteva firme care ar putea realiza parkinguri pe structuri modulare, însă edilul a explicat că e nevoie de parcări cu câte 200-400 de locuri, nu cu 50, precum exemplul dat, modelele mici fiind excluse din discuție de către arhitecții orașului pe motiv că ar diminua calitatea vieții vecinilor. "Vă mulțumesc că ați venit cu soluții, sunt deschis să reluăm discuția", a spus Boc. 

Cum arată bugetul de dezvoltare

Potrivit proiectului publicat de primărie, bugetul general de venituri este de 1,48 miliarde de lei. În privința cheltuielilor, bugetul de funcționare se ridică la peste 1 miliard, cel de dezvoltare fiind de 675 de milioane.

Lista de investiții prevăzută în proiectul de buget prevede continuarea lucrărilor la mai multe obiective de investiții din oraș (în valoare de 300 de milioane de lei), dar și lucrări noi la proiecte care vor începe în 2020 (125 de milioane), precum și achiziții de bunuri și alte servicii (255 de milioane).

Investiții mari în transportul în comun. Se cumpără autobuze autonome

Suma totală prevăzută pentru capitolul transporturi este de 287 de milioane de lei. Din această sumă o parte importantă va merge pentru înnoirea și extinderea flotei de transport în comun. Pentru cele 12 noi tramvaie care trebuie să ajungă în trei tranșe în acest an se vor plăti 111 milioane.

E prevăzută și achiziția de troleibuze noi care vor costa 35 de milioane. Se vor cumpăra și autobuze electrice (70.000 de lei). Primăria vrea să demareze încă din acest an și achiziția de autobuze electrice autonome.

În lista de investiții este cuprinsă suma de 200.000 de lei pentru elaborarea documentației și a studiilor necesare pentru organizarea unei licitații, dar și 3 milioane pentru achiziționarea propriu-zisă a unei flote de autobuze electrice autonome. Se prevede continuarea proiectului privind benzile dedicate din oraș. Pentru proiectul unei asemenea benzi pe B-dul 21 decembrie, etapa I, sunt prevăzuți 16,5 milioane.

Ce priorități sunt în infrastructură

Pentru lucrările la cele patru parkinguri aflate în construcție, Primăverii 8, Primăverii 20, Mogoșoaia 9 și BP Hasdeu, se prevăd 70 de milioane de lei. O lucrare importantă vizează realizarea accesului din str. Oașului la cartierul Lomb (extindere rețele apă canal pe strada Oașului), fiind prevăzuți 16,2 milioane.

Vor fi finalizate lucrările la Podul Fabricii (4,1 milioane) și la Podul Porțelanului (6,1 milioane), iar pentru noul pod peste Someș, care va lega străzile Oașului și Răsăritului, sunt prevăzute 2 milioane. Totodată, va fi încheiată și lărgirea străzii Bună Ziua (9 milioane).

Vor demara câteva proiecte importante și în zona centrală, cum este cel de modernizare-creare Shared Space pe străzile Tipografiei – Regele Ferdinand și adiacente (17,5 milioane), reabilitarea și extinderea zonei pietonale Piața Lucian Blaga, str. Napoca, Petru Maior, Emil Isac, Republicii și amenajare de piste de biciclete (15 milioane), dar și a spațiului pietonal pe strada M. Kogălniceanu și străzile adiacente (5 milioane) și amenajarea de coridoare pietonale etapa I pe strada Molnar Piuariu  (4,5 milioane).

Investițiile în școli se ridică la 48 de milioane, cele mai importante fiind extinderea a patru grădinițe, reabilitarea termică a Colegiul G. Coșbuc, consolidarea și reabilitarea sălilor de sport de la Colegiile G. Șincai și G. Coșbuc, extinderea și supraetajarea școlilor gimnaziale I. Creangă și N. Titulescu (proiecte câștigătoare la bugetarea participativă 2017).

Pentru construirea creșei de pe str. G. Alexandrescu se prevăd 8,2 milioane de lei, iar 5 milioane sunt alocați pentru extinderea creșei de pe str. Meziad nr. 4. Pentru investiția în locuințele sociale de pe str. Ghimeșului sunt puși la dispoziție 1,8 milioane.

La sănătate se prevăd 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare și dotare a Spitalului Municipal Clujana. 17,5 milioane au fost prevăzuți pentru documentații legate de proiectul centurii metropolitane, iar studiile și documentațiile pentru viitorul tren metropolitan și metrou au un buget de 8,5 milioane.

Pe ce merg banii de la cultură și recreere

Capitolul cultură și recreere are prevăzută suma de 67 de milioane de lei, din care, aproape jumătate vor fi cheltuiți pentru continuarea lucrărilor la Turnul Pompierilor (6,5 milioane), la Parcul Simion Bărnuțiu (1 milion lei), la Pădurea Clujenilor (15 milioane).

Printre lucrările noi, prevăzute se numără restaurarea monumentului istoric B-dul 21 Decembrie nr. 106 - pavilion B pentru un centru cultural (500.000 lei), amenajarea Bazei Sportive La Terenuri (10 milioane), Parcului Zorilor (15 milioane) sau Canalului Morii, pe tronsonul de la Parcul Rozelor (0,5 milioane).

Se alocă 850.000 de lei pentru amenajarea unui centru pentru tineret. 5 milioane sunt prevăzuți pentru lansarea unor concursuri de soluții și elaborarea de documentații pentru obiectivele de investiții de la capitolul cultură și recreere, inclusiv pentru Muzeul Științei, Parc Est, Parcul Feroviarilor, Parcul Bună Ziua.

Comenteaza