Foto Clujul ar putea avea încă 400 de hectare de spații verzi. Universitățile trebuie să își dea acordul

Clujul ar putea avea încă 400 de hectare de spații verzi. Universitățile trebuie să își dea acordul
Clujul ar putea avea încă 400 de hectare de spații verzi. Universitățile trebuie să își dea acordul
Clujul ar putea avea încă 400 de hectare de spații verzi. Universitățile trebuie să își dea acordul
Clujul ar putea avea încă 400 de hectare de spații verzi. Universitățile trebuie să își dea acordul

Peste 400 de hectare de teren ar putea fi transformate în grădini publice, cu acces gratuit. Propunerea vizează baza de cercetare Palacsoy, Grădina Botanică și Campusului USAMV sau Parcul Babeș, însă universitățile clujene trebuie să își dea acordul. 

Reprezentanții asociației Societate Organizată Sustenabil S.O.S au fost prezenți, alături de cei ai grupului Zona Verde Liberă, la ședința de Consiliu Local, din 4 iulie 2019, pentru a discuta despre realizarea și amenajarea Parcului Est.

La intervenția deputatului Adrian Dohotaru, primarul Emil Boc a reiterat că anul acesta se va desfășura un concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Est, de 45 de hectare, cel mai mare al orașului. Prin legarea sa de Baza Sportivă Gheorgheni, Parcul Iulius și lacuri, parcul ar avea 65 de hectare. "Primarul a mai spus că aquaparkul, pe care îl dorim și noi, dar în altă locație, nu e sigur în zona Parcului Est, dar nici nu a confirmat renunțarea completă în locația unde noi propunem un parc natural", se arată într-un comunicat remis presei. 

Parcul Est, propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013

Amenajarea Parcului Est - Între Lacuri (care cuprinde întreaga zonă a celor trei lacuri din cartierele Gheorgheni și Între Lacuri) este un proiect pe care grupul civic informal Societate Organizată Sustenabil (S.O.S) îl promovează încă din 2013. Există şi o petiţie în acest sens, care a strâns circa 3.000 de semnături la momentul lansării. De asemenea, este unul dintre proiectele câştigătoare în cadrul programului de bugetare participativă 2017. 

Amintim că, în aprilie 2019, edilul Emil Boc a declarat că exproprierile în vederea realizării celui mai aşteptat parc al Clujului ar urma să înceapă în 2019. "Anul acesta pot să vă spun că vom începe procedura despăgubirilor pentru realizarea Parcului Est. Adică acel parc important pe care clujenii îl aşteaptă, pe care l-am stabilit prin PUG. Avem resurse financiare necesare puse în buget".

De asemenea, în zona viitorul Parc Est, municipalitatea clujeană doreşte să realizeze un aqua park şi o bază sportivă. Mai multe detalii, AICI!

Propuneri pentru Palacsoy, Grădina Botanică sau Parcul Babeș

În cadrul ședinței forului local au fost aprobate și studii de oportunitate pentru realizarea de parcuri în cartirele Bună Ziua și în Zorilor, proiecte pentru care reprezentanții S.O.S au propus un parteneriat public-public pentru deschiderea bazei de cercetare Palacsoy, administrată de USAMV, iar în Zorilor deschiderea Grădinii Botanice și a Campusului USAMV. De asemenea, s-a cerut renunțarea la garduri în Parcul Babeș. 

Primarul Clujului s-a arătat deschis propunerii deputatului independent Adrian Dohotaru, cu precizarea că există probleme de natură juridică legate de proprietatea terenurilor.

"Ce spuneți este perfect adevărat, dar juridic nu este soluția prin ceea ce avem astăzi pe ordinea de zi. Ce ne propuneți dumneavoastră sunt spații publice, cu caracter public - că este UBB sau USAMV, au altă dimensiune. Propunerile pe care le-ați făcut până acum au rămas în Primărie, dar nu au trecut de Senatul USAMV, propunerea pentru cea de a doua etapă a deschiderii parcului, dar discuția este pe masă, nu este respinsă, dar nu s-au aliniat astrele. Noi avem, în luna iulie, întâlnire cu USAMV pe toate proiectele pe care ei le au în oraș. Pentru partea care înseamnă Palacsoy dacă ei sunt dispuși, noi avem toată disponibilitatea și toată deschiderea de a găsi o forumulă de colaborare. Acolo sunt niște impedimente juridice, pentru că ei nu sunt proprietari, au doar în administrare, terenul este al Guvernului și nu poți schimba destinația decât prin lege. Dacă ei sunt de acord să înaintăm Guvernului un proiect de lege prin care să schimbăm destinația în grădini publice, noi avem toată deschiderea. Cu UBB-ul am progresat în pași mici, tot ideea pe care dumneavoastră ați promovat-o, ca în Parcul Babeș să nu mai avem garduri, eu personal susțin asta, au restricția cu proiectul european, care la sfârșitul anului viitor va expira, după care și-au arătat disponibilitatea de a discuta. Nu am obținut încă acordul, dar este o ușă deschisă. La fel, pe Grădina Botanică, mai ales că este un precedent la București, cred că ar fi un prim pas pentru ca și aceasta să reprezinte pentru studenți un campus alternativ și o soluție de modernitate. Nu am discutat, noi ne-am arătat disponibilitatea de fi parteneri pentru ceea ce înseamnă Grădina Botanică, care este un obiectiv de referință pentru fiecare vizitator". 

400 de hectare de zone verzi

Cu toate spațiile la Someș, dar și în celelalte cartiere, S.O.S a propus, astfel, deschiderea și amenajarea minim intruzivă, cu acces general și gratuit, a peste 400 de hectare de zone verzi din oraș: "Noi trebuie să avem un sistem de spații verzi la nivel de oraș, cu coridoare pietonale și cicliste care le conectează, de aceea am arătat cum Parcul Est se poate lega de baza de cercetare din administrarea USAMV. Clujul este un oraș deschis, al punților de comunicare, nu închis, al gardurilor, acesta e mesajul pe care l-am dat și pe care administrația încearcă să îl pună în practică, deocamdată pe hârtie, prin studiile în curs de realizare și prin concursurile de proiecte. S.O.S, prin universitarii, activiștii civici, specialiștii și locuitorii din zona Parcului Est, angrenați în campanie, dorește să se implice în realizarea temei de concurs pentru Parcul Est, unde avem nevoie de un co-design participativ de urbanism, nu unul realizat strict de administrație și arhitecți, deziderat valabil și pentru alte amenajări", se mai arată în documentul citat. 

 

Comenteaza