Cluj Innovation Park a realizat în 2019 doar 28% din veniturile estimate

Cluj Innovation Park a realizat în 2019 doar 28% din veniturile estimate
Centru Regional de Excelență Pentru Industrii Creative, prima clădire funcțională din Cluj Innovation City | Foto: CREIC

Cluj Innovation Park a realizat în 2019 doar 27,27% din veniturile propuse. Motivul: problemele cauzate la drumul de acces de alunecările de teren, dar și întârzierile la realizarea celor două clădiri.

Societatea deținută de municipalitate, gestionează Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul TEAM – Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere Zonă Metropolitană Cluj.

Consiliul Local a aprobat recent bugetul pentru 2020 al acestei societăți, care se ridică la 1,67 milioane de lei.

Potrivit notei de fundamentare a bugetului, până în prezent sunt 19 contracte de concesiune pentru parcele de teren, 5 contracte pentru halele de producție și 5 contracte de închiriere la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC).

Valorea totală a veniturilor din aceste contracte este de 344.167 de euro.

”Gradul de realizare a veniturilor în 2019 a fost de 27,27%, iar în 2018 de 5,69%. Acest grad de realizare a veniturilor a fost determinat de întârzierile în finalizarea celor două proiecte CREIC și TEAM, cauzate de insolvența firmei de construcții inițială la CREIC, organizarea unei noi licitații și a lucrăilor de consolidare efectuate în zonă ca urmare a alunecărilor de teren”, se arată în documentul citat.

Cât privește investiția la TEAM situația este următoarea: ”La TEAM avem 3 componente în aceea ce privește partea de administrare: o clădire de birouri, 5 micro-hale și circa 7 ha de teren, 23 de parcele de teren. Parcelele de teren sunt contractate la maximum din ce ne-am propus, undeva la 92%, mai păstrăm 3 parcele de rezervă pentru proiectele pe care le avem în vizor în perioada următoare, dacă le-am da și acelea am fi blocați, cereri sunt în continuare. Cele 5 micro-hale sunt contractate 100%.  La clădirea de birouri acum se fac lucrări cerute pentru autorizarea de către ISU, și apoi vom scoate și birorurile din clădire la licitație pentru închiriere. Au fost într-adevăr probleme legate de drum, dar se fac lucrări”, a precizat directorul Cluj Innovation park, Alexandru Coroian.

Potrivit viceprimarului, Dan Tarcea lucrările la drumul de acces afectat de alunecările de teren, vor fi finalizate în crusul acestui an.

Bugetul Cluj Innovation Park pentru 2020 cuprinde venituri de 1,67 milioane de lei, cheltuieli estimate la 1,64 milioane de lei și un profit brut de 27.000 de lei.

Obiectivul principal al Cluj Innovation Park în perioada 2020-2022 este participarea la proiectul CITAT-E Cluster inovativ pentru tehnologii avansate pilot în energii alternative.

Obiectivul general al acestui proiect este crearea unui centru de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovolitaice moderne și turbine eoliene, în vederea îmbunătățirii capacității de cercetare în energii alternative a entităților de cercetare din clusterul TREC-Transylvania Energy Cluster.

Proiectul, în valoare de 2,7 milioane de euro este finanțat prin programul Operațional de Competitivitate, cofinanțarea suportată de Cluj Innovation Park ridicându-se la aproape 1 milion de euro.

Prin acest proiect se vizează, între altele, alimentarea cu energie alternativă a Cluj Innovation Park, creșterea capacitățiii de cercetare-inovare în acest domeniu, implementarea ulterioră în mai multe zone din  Cluj-Napoca a rezultatelor acestei investiții, inclusiv construirea unei stații de încărcare acumulatori pentru autoturisme/autobuze electrice.

Aparatura de testare deja există fiind achiziționată de proiectul CETATEA al INCDTIM. Testele se vor realiza la Cluj Innovation Park, care este consumatorul energiei produse în acest fel. Totodată, pe viitor se dorește asigurarea iluminatului public din aceste surse alternative atât pe drumul de acces către Cluj-Innovation Park, cât și la cele două obiective de investiții de aici CREIC și TEAM.

Comenteaza