Foto Cluj: E gata prima stradă smart din România

Cluj: E gata prima stradă smart din România
| Foto: Facebook/Emil Boc
Cluj: E gata prima stradă smart din România

Au fost finalizate lucrările la strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca, prima stradă smart din România.

Primarul Emil Boc a anunțat pe Facebook finalizarea lucrărilor de amenajare a străzii Molnar Piuariu, prima stradă smart din România.

Aceasta a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și dispune de toate facilitățile unui spațiu public modern, "verde", adaptat la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale.

După finalizarea lucrărilor, Strada Molnar Piuariu oferă:

- 551 mp suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați (cei 16 arbori existenți au fost păstrați) și sistem de irigare cu senzori;

- culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate (2662 mp de spațiu exclusiv pietonal și 1253 mp suprafață carosabilă);

- 4 locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule;

- 30 locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete;

- mobilier urban modern: bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele;

- Wi-Fi gratuit pentru localnici și turiști; prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile;

- iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, iluminat festiv și arhitectural;
- sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale și sistem de irigare cu senzori.

Pe lângă reorganizarea spațială - inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil - și dotările urbane menționate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate).

Proiectul cuprinde tronsonul dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, inclusiv intersecția cu strada Teleorman și a fost realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea totală a investiției este de 5.900.627,28 lei (cu TVA).

Potrivit lui Emil Boc, Primăria Cluj-Napoca are în vedere realizarea de astfel de proiecte de regenerare urbană în toate cartierele orașului, în concordanță cu SIDU - Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.

 

sursa foto: Facebook/Emil Boc

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza