Cluj Arena, motiv de RĂZBOI în consiliul judeţean. Ce urmează? "Patrimoniul de circa 2 milioane de lei ar putea fi scos la vânzare şi cumpărat de oricine"

Cluj Arena, motiv de RĂZBOI în consiliul judeţean. Ce urmează?
Liderii grupurilor politice din Consiliul Judeţean Cluj au discutat din nou luni despre situaţia financiară dificilă în care se află firma care administrează noul stadion al Clujului.

 

La întâlnire au fost prezenţi consilierul judeţean Călin Tuluc, liderul grupului PNL, Vasile Sălătioan, mandatat de liderul grupului PSD, Remus Lăpuşan şi Vakar Istvan, liderul grupului UDMR, care este şi vicepreşedinte al CJ Cluj.

Călin Tuluc a declarat pentru ZIUA de CLUJ că aleşii judeţeni înclină spre decizia de a achita impozitul restant pe stadion şi de a beneficia de prevederile noii Ordonanţe dată de Guvernul Ponta, care permite autorităţilor locale să şteargă o parte din penalităţile aferente debitului. Acest lucru va trebui dublat de garanţiile, pe care managementul societăţii care administrează stadionul va trebui să le aducă, că începând cu anul viitor societatea va putea să achite singură acest impozit dar şi celelalte cheltuieli de funcţionare.

Liderii politic ai consilierilor au analizat şi ce s-ar întâmpla dacă societatea Cluj Arena SA ar intra în insolvenţă. „ În această ipoteză, patrimoniul societăţii de administrare, care este în valoare de circa 2.000.000 de lei, ar putea fi scos la vânzare şi cumpărat de oricine. În acest patrimoniu intră mai multe bunuri, inclusiv pista de atletism, dar şi instalaţiile de pompare a apei de pe stadion, care au fost achiziţionate ulterior, după finalizarea stadionului", afirmă Călin Tuluc.

Consilierii judeţeni cred că o soluţie ar fi ca aceste bunuri să fie răscumpărare de către CJ Cluj, care ar trebui să plătească cele 2 milioane de lei. Restul de bani până la concurenţa sumei de peste 8 milioane de lei, cât reprezintă debitul principal către Primăria Cluj, ar urma să fie acoperiţi din participarea CJ Cluj şi a Cluj Arena SA cu câte 50 la sută fiecare la cota de pierderi, conform contractului de asociere în participaţiune încheiat între forul judeţean şi Cluj Arena SA pentru administrarea stadionului.

Ar rămâne de rezolvat însă şi în acest caz mai multe chestiuni delicate. „ CJ Cluj nu are bani să plătească acum acest debit, dar ar putea-o face până la data de 31 martie 2016, termenul limită impus de Ordonanţa care permite ştergerea penalităţilor. De asemenea societatea Cluj Arena SA ar trebui să găsească resurse financiare pentru a acoperi partea de 50 la sută din pierderi, dar şi pentru a funcţiona cu conturile blocate până la plata debitului principal", mai spune consilierul judeţean Călin Tuluc.

De cealaltă parte, preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, este de părere că societatea Cluj Arena SA ar trebui să intre în faliment simplificat iar stadionul să treacă din domeniul privat al judeţului în domeniul public. Seplecan şi executivul CJ Cluj nu agreează ideea majorării de capital cu fonduri de la judeţ pentru plata impozitului restant şi spune că nici anii viitori societatea nu va putea să plătească singură impozitul pe stadion. „Noi am trimis adresă către Consiliul de Administraţie a Cluj Arena SA, ei au obligaţia conform legii să ceară insolvenţa. Noi nu trebuie să plătim şi nu putem conform legii şi nu vom face mărire de capital, asta e clar. De aceea nici nu am pus proiectul pe ordinea de zi a şedinţei din 30 septembrie", a precizat preşedintele CJ Cluj.

Consilierii judeţeni ar putea iniţia ei un proiect de hotărâre în acest sens, iar dacă va fi votat de plen, ar deveni obligatoriu pentru executiv.

Primarul Emil Boc s-a arătat dispus să ajute Cluj Arena SA pentru a se evita intrarea în insolvenţă a societăţii. „Am dat deja dispoziţie dimineaţă, la 08:15, să pregătim proiectul de hotărâre, să intre în dezbatere publică potrivit reglementărilor în vigoare, astfel încât la sfârşit de noiembrie, început de decembrie, dacă vor dori cei de la CJ, să beneficieze de această prevedere legală. Dacă plătesc 6 milioane de lei, datoria principală, (n.red. - cei de la CJ Cluj spun că ar fi vorba de peste 8 milioane de lei), vor primi o reducere de 73,3% din cei 3,6 milioane, care sunt penalităţile de întârziere. Noi nu suntem obligaţi să reducem penalităţile, dar putem să o facem. Eu am propus că mergem până la cota maximă, de 73,3%", a afirmat Emil Boc, luni dimineaţa, la Realitatea FM Cluj.

 

 

Comenteaza