Cluj Arena, în faliment. Datorii de 3,1 milioane de euro

Cluj Arena, în faliment. Datorii de 3,1 milioane de euro
A fost aprobată încetarea contractului de asociere între Consiliul Judeţean (CJ) şi societatea Cluj Arena SA pentru administrarea stadionului. Din 21 decembrie, arena va fi administrată direct de CJ Cluj.

Potrivit deciziei de luni a consilierilor judeţeni, va fi creată o nouă structură în cadrul instituţiei, care se va numi "Direcţia de Administrare şi Exploatare a stadionului Cluj Arena" şi care va fi condusă de un director. Acesta va avea în subordine aproape 30 de persoane. 15 posturi vor fi nou înfiinţate, 2 vor fi preluate de la Direcţia de Administrare a Pastrimoniului Public şi Privat a judeţului Cluj, cărora li se adaugă alte 12 posturi înfiinţate pentru compartimentul de pază şi securitate de la Cluj Arena.

Tot luni, consilierii au aprobat încetarea contractului de asociere în participaţiune între forul administrativ judeţean şi Cluj Arena SA pentru administrarea stadionului începând cu data de 21 decembrie 2016. De la această dată, arena va fi administrată de structura nou înfiinţată.

Prin această hotărâre, deliberativul judeţean a stabilit că stadionul va trece din proprietatea privată a judeţului în cea publică a acestuia, la data de 22 decembrie 2016, iar societatea Cluj Arena SA, care rămâne fără obiect de activitate, va intra în procedură de faliment.

Radu Raţiu ar putea rămâne şef la stadion

Actualul director al Cluj Arena SA, consilierul local PNL Radu Raţiu, ar putea demisiona din forul local pentru a rămâne la conducerea stadionului. "În momentul în care postul se va scoate la concurs, mă voi gândi şi voi lua o decizie dacă particip sau nu", a declarat Raţiu pentru Ziua de Cluj.

Ce se întâmplă cu datoriile de 3,1 milioane de euro?

În cadrul dezbaterilor din şedinţa CJ, liderul grupului de consilieri PSD, Remus Lăpuşan, a ridicat problema datoriilor pe care această societate - Cluj Arena SA (datorii care au ajuns la suma totală de 14 milioane lei, adică peste 3,1 milioane de euro - n.red.).

Preşedintele Alin Tişe a explicat că se va urma procedura specială prevăzută de legea 85 privind insolvenţa şi falimentul. Creditorii se vor înscrie la masa credală, urmând să îşi exprime pretenţiile.

Alin Tişe a mai precizat că, într-o etapă ulterioară, ar urma să fie supusă atenţiei consilierilor hotărârea privind menţinerea stadionului în administrarea CJ Cluj sau trecerea acestuia în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca, dar că acest lucru nu este posibil decât după transferul arenei în proprietea publică a judeţului.

Primăria îl vrea

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în data de 23 septembrie 2016 proiectul de hotărâre prin care solicită ca stadionul din Parcul Central să treacă în proprietatea municipiului. Primarul Emil Boc a spus atunci că e necesar ca stadionul şi Sala Polivalentă să aibă management unic, iar preşedintele de şedinţă, Florin Stamatian, a menţionat că se repară o nedeptate istorică. Stadionul municipal s-a aflat în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca până în anul 2000, când a fost trasnferat Consiliului Judeţean Cluj printr-o hotărâre de guvern.

La votul din Consiliul Local au existat 20 de voturi pentru, niciunul împotrivă, iar trei consilieri s-au abţinut de la vot pentru că se aflau în conducerea SC Cluj Arena SA. De la vot au lipsit toţi membrii PSD. Singurul reprezentant al opoziţiei, Totfalusi Andras, de la UNPR, a votat pentru preluarea stadionului. Şi reprezentantul ALDE a lipsit de la acea şedinţă.

Stadion din categoria "Elite"

Cluj Arena a fost inaugurat în octombrie 2011 şi este cel mai modern stadion din România, alături de Arena Naţională din Bucureşti. Aici au avut loc, până acum, două meciuri ale echipei naţionale de fotbal. În acelaşi timp, pe stadion a fost ridicată scena principală a festivalului Untold, la care au luat parte, în 2016, 300.000 de persoane.

Comenteaza