Cluj 100, o altă capitală europeană

Cluj 100, o altă capitală europeană
Clujul vrea să celebreze 100 de ani de la Marea Unire printr-o suită de evenimente importante.

„Vrem să organizăm evenimente de referinţă sub cupola Cluj 100, aşa cum su fost şi când am fost capitală europeană a tineretului", a spus primarul Emil Boc, marţi dimineaţa, la Realitatea FM.

Boc a anunţat că deja au fost antamate, în Sala Polivalentă, câteva evenimente naţionale şi internaţionale.

- selecţia naţională Eurovision
- meciuri internaţională de tenis din cadrul Fed Cup
- Olimpiadă internaţională de matematică
- Campionatul european de tenis de masă
- Campionatul european de futnet

Îi felicit pe domnul Valentin Cuibus şi pe Mariana Pop, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru că au reuşit să aducă la Cluj Olimpiada internaţională de matematică. Vor fi peste 700 de bănci în Sala Polivalentă. De asemenea, am vorbit cu conducerea Federaţiei Române de Tenis să organizeze la Cluj o etapă de Fed Cup. Vom avea multe evenimente anul viitor, la Cluj", a spus Emil Boc.

Casinoul va avea parte de multe manifestări, dar cele de mai mare amploare vor fi găzduite de Sala Polivalentă. „Anul viitor este unul special, aşa încât vom selecta cu un plus de atenţie evenimentele propuse spre organizare în Sala Polivalentă. Vom avea multe competiţii sportive, dar îi asigur pe clujeni că se prefigurează un an 2018 generos în evenimente artistice de mare calitate", a spus şi Ionuţ Rusu, directorul general al SC Sala Polivalentă SA.

Marea Unire a reprezentat un proces istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiaşi stat naţional, România.
Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi a Transilvaniei (la 1 Decembrie 1918) cu Regatul României a dus la consituirea României Mari şi a fost un rezultat datorat următorilor factori principali:
- acţiunii politice decisive a elitelor din Regatul României şi din Austro-Ungaria în conjunctura favorabilă de la sfârşitul Primului Război Mondial
- prăbuşirii Imperiului Austro-Ungar şi a Imperiului Rus
- airmării principiului autodeterminării şi a celui al naţionalităţilor pe plan internaţional, în contextul prezenţei pe scară largă a sentimentului naţional în rândul populaţiei româneşti.

 

Comenteaza