Clopoţelul se pregăteşte să sune, însă şcolile din Cluj sunt încă în şantier FOTO

Clopoţelul se pregăteşte să sune, însă şcolile din Cluj sunt încă în şantier FOTO
Lucrările de reabilitare la trei insituţii de învăţământ din Cluj-Napoca sunt în toi, deşi mai sunt doar două săptămâni şi jumătate până la începerea noului an şcolar. Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a mers miercuri dimieaţa în inspecţie pe şantierele liceelor "Avram Iancu", "Mihai Eminescu" şi la şcoala "Ion Agârbiceanu".

Primul popas al prefectului a fost la Liceul Teoretic "Avram Iancu, de pe strada Onisifor Ghibu. Vizita de lucru trebuia să pară una inopinată, deşi presa a fost invitată în prealabil la eveniment. Cel puţin cei 45 de muncitori, care "lucrează 12 ore pe zi", conform şefului de şantier, au părut surprinşi la vederea autorităţilor. "Lucrările vor fi gata la începerea anului şcolar (n.red. 12 septembrie 2016). Lucrăm 12 ore pe zi", a declarat Marinel Mureşan, şeful de şantier.

Prefectul Vuşcan a fost de altă părere: "Mai sunt multe de făcut, nu e gata. Vă spun, am ochiul format în zona construcţiilor, demult nu am văzut asemenea calitate. Nu mă impresionează însă decalajul pe care l-aţi provocat, mă tem că lucrările nu vor fi terminate în 12 septembrie. Copiii vor fi în clasă, iar schelele la geam. Noi sperăm să predaţi clădirea în 10 septembrie, să poată veni dascălii să pregătească sălile. Ar trebui să vă mobilizaţi, să lucraţi şi sâmbătă şi duminică".

La şcoală a sosit ulterior şi managerul de proiect din partea primăriei, Ovidiu Câmpean. "În 10 septembrie va fi gata. Este o şcoală modernă, una dintre cele mai moderne din România, are sistem de iluminare cu led, termoizolaţie cu strat de polistiren de 20 de centimetri, termopan cu 3 straturi, table inteligente, calculatoare, sală modernă de sport. Va găzdui peste 1.000 de copii".

Lucrările de modernizare la Liceul Teoretic "Avram Iancu" înseamnă o clădire nouă cu 12 săli de clasă şi 4 laboratoare, un lift la imobilul vechi şi o nouă sală de sport. În cele mai multe săli de clasă au fost montate deja tablele şi băncile, iar două laboratoare sunt gata, însă nu au instalat mobilierul.

Investiţia de la "Avram Iancu" este de 11,2 milioane de lei, dintre care 8,7 milioane vin de la Uniunea Europeană.

Gheorghe Vuşcan a vizitat şi Şcoala "Ion Agârbiceanu", de pe strada Grădinarilor.

Primăria Cluj-Napoca realizează o investiție de 30 de milioane de lei la şcoala din cartierul Mărăști: investiția vizează şase corpuri de clădire. Dintre acestea, două sunt complet noi, iar patru sunt reabilitate complet. În total, vorbim de 56 de clase. Şcoala ar urma să aibă eficienţă energetică foarte mare, este prevăzut un sistem de tratare a aerului cu o recuperare a căldurii de peste 71% din aerul viciat. De asemenea, va avea corpuri de iluminat cu led și o placare cu un sistem de polistiren de 30 cm. Toate aceste măsuri reduc facturile la energie electrică și la căldură cu peste 50%. Proiectul are în vedere și achiziționarea unor echipamente IT, calculatoare, servere, centrală telefonică, table interactive, dar și mobilier, peste 1.000 de piese și 700 de corpuri pentru dotarea cabinetelor școlare și a laboratoarelor.

Prefectul s-a oprit apoi la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. În urmă cu câteva zile, presa locală arăta că cei 800 de elevi ai instituţiei de învăţământ au sperat degeaba că vor începe anul în şcoala lor; ei vor fi nevoiţi să înveţe într-o altă unitate, înghesuiţi în săli extrem de mici, pentru că imobilul în care învăţau e în şantier de peste un an.

"Clădirea principală este gata, însă directoarea liceului a convenit ca elevii să înveţe în sălile Colegiului Tehnic "Anghel Saligny" până în 30 noiembrie 2016, dată la care întreg şantierul va fi finalizat", a punctat Câmpean.

Lucrările de reabilitare la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" costă peste 12 milioane de lei şi prevăd mansardarea corpului principal existent şi extinderea acestuia pe latura vestică, la același regim de înălțime, P+1. Va avea 11 noi săli de clasă, o sală de sport şi una multifuncţională, de festivităţi şi conferinţe.

În spatele lucrărilor de "Eminescu" şi "Agârbiceanu" se află asocierea Coldea Construcţii - Grup Energoinstal - Dava Invest. Coldea Construcții, o firmă cu sediul în Cluj-Napoca, este controlată de Gabriel Mihai Coldea şi de Vasile Pop. Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două societăţi având sediul la aceeşi adresă, în Sighetu Marmaţiei.

Construdava este cea care nu reuşeşte de un an să termine parkingul de pe strada Mehedinţi şi a fost ameninţată de primar cu rezilierea contractului. Aceeaşi firmă munceşte în ritm de melc la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean, o altă lucrare care trebuia încheiată în 2015, dar este departe de a fi finalizată.

Un lucru interesant este acela că firmele care execută lucrări nu plătesc penalităţi. Deşi reprezentantul Ceconi a declarat că societatea sa, care execută lucrările de la „Avram Iancu", are de achitat penalităţi, Ovidiu Câmpean, de la primărie, a avut un alt punct de vedere. „Penalităţile sunt de 0,1% din valoarea contractului şi se percep după expirarea termenului de finalizare a contractului", a spus Câmpean. El a explicat însă că termenul de finalizare este ultimul negociat între părţi, nu cel iniţial, încălcat de toate firmele şi la toate cele trei proiecte.

"Concluzia este una singură şi mă aşteptam la ceea ce vedem noi aici. Nu întâmplător am început cu Colegiul Naţional Avram Iancu, pentru că acolo lucrările sunt mai avansate, este o firmă mai serioasă. La şcoala Ion Agârbiceanu am remarcat o evoluţie spectaculoasă a lucrărilor, s-au făcut progrese mai ales de când acolo s-a schimbat executantul. Nu se vor putea însă termina lucrările până la începerea şcolii. La şcoala Mihai Eminescu nu se putea termina lucrarea până la începerea anului şcolar, şi din păcate acest lucru îi afectează pe elevi. Am vorbit cu conducerea şcolii şi observaţia este că elevii care s-au înscris anul acesta nu sunt atât de bine pregătiţi, au medii mai mici. Cred că abia în semestrul al doilea se vor putea începe cursurile. Chiar dacă primăria spune că se va disponibiliza un corp de clădire mai repede, eu nu sunt atât de optimist. E bine că şcolile noastre sunt modernizate, dar ar fi bine să se respecte termenele. Păcat că fondurile europene nu s-au accesat din timp, ca să nu plătim aproape jumătate din aceste lucrări de la bugetul local. Noi nu ne mulţumim cu atât. În zilele următoare vom merge în locuri din Cluj şi din afară, unde se execută lucrări, chiar dacă nu atât de mari ca la acele trei şcoli pe care le-am vizitat astăzi, iar din informaţiile noastre există întârzieri", a spus Gheorghe Vuşcan.

 

Comenteaza