CJ prevede exproprieri cu scandal la Aeroport. Nici 50 de bani pe metrul pătrat de teren

CJ prevede exproprieri cu scandal la Aeroport. Nici 50 de bani pe metrul pătrat de teren

Începe a doua etapă a exproprierilor în localitățile Cluj-Napoca și Apahida pentru devierea Someșului Mic în vederea extinderii pistei Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj. Conducerea Consiliului Județean se așteaptă la procese cu proprietarii nemulțumiți de prețul despăgubirilor.

"Exproprierile sunt continuarea planului Consiliului Județean de prelungire a pistei de decolare-aterizare a Aeroportului Cluj. Vor urma tot felul de conflicte, deoarece valorile sunt la fel de mici ca și la începutul celorlalte exproprieri. Timpul a trecut și nu este nevoie să ne ținem de valorile estimate inițial iar expertiza care se va desfășura înainte de a intra efectiv în expropriere poate va da valori mai apropiate de doleanțele oamenilor și de piață. Dacă nu, ca și data trecută, oamenii își vor câștiga drepturile în instanță. Sumele, le vedem și noi, sunt extrem de mici, este sub un leu metrul pătrat de teren și cu toate că este teren extravilan, este destul de mic prețul", a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Consiliul Judeţean (CJ) va expropria 334 de parcele pentru care alocă suma de 224.135 lei (47.000 de euro), potrivit hotărârii consiliului județean adoptate în plen joi, 29 august. Proprietarii terenurilor din Aphida care vor fi expropriate pentru cauză de utilitate publică vor primi despăgubiri de 0,45 lei/mp, iar cei cu terenuri în Cluj-Napoca vor primi 0,89 lei/mp. În cazul în care proprietarii sunt nemulţumiţi de sumele obţinute, au dreptul să se adreseze instanţei.

Cea de-a doua etapă de exproprieri demarează în localitățile Cluj-Napoca şi Apahida pentru amenajarea Someşului, lucrare de care depinde prelungirea noii piste de aterizare - decolare a Aeroportului Cluj.

Conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj a anunțat că prelungirea noii piste de aterizare-decolare la 3,5 km va permite efectuarea de zboruri transatlantice spre SUA și Canada, cu atingerea unui trafic anual de 7 milioane de pasageri, față de 2,8 milioane în 2018. Actuala pistă are capacitatea portantă pentru aeronave de tip Boeing 747, însă nu dispune de o lungime suficientă.

Comenteaza