CJ Cluj mai dă un milion de lei pentru renovarea Palatului Banffy. Banii, din amânarea unei păduri-parc

CJ Cluj mai dă un milion de lei pentru renovarea Palatului Banffy. Banii, din amânarea unei păduri-parc
| Foto: Arhiva

Consiliul Județean Cluj anunță suplimentarea, cu un milion de lei, a lucrărilor de refaţadizare Palatului Banffy. Banii provind din bugetul pentru modernizarea Parcului Hoia, proiect la care nu se va putea lucra anul acesta. 

În cadrul ședinței ordinare, de joi, a Consiliului Județean Cluj, a fost aprobat un amendament la proiectul de rectificare a bugetului judeţului, care prevede suplimentarea sumei alocate pentru Muzeul de Artă Cluj, respectiv pentru reabilitarea fațadei Palatului Banffy din municipiul Cluj-Napoca. 

„Mai exact, din situațiile venite zilele acestea, Muzeul de Artă ne solicită o sumă mai mare pentru reabilitarea fațadei Palatului Banffy decât cea prevăzută în proiect. Amendamentul vizează suplimentarea sumei cu 1.000.000 de lei, ajungând la suma finală a proiectului de 1.500.000 de lei.

Vom diminua de la suma alocată pentru Proiectul de extindere a Parcului Etnografic și de amenajare a Pădurii Hoia ca pădure-parc. Acolo nu se va putea lucra anul acesta, iar banii alocați pentru Parcul Hoia nu se pot folosi. Oricum, banii sunt din fonduri europene, care vom vedea dacă vor veni”, a spus Președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Amendamentul a fost votat de către consilierii județeni, cu 26 de voturi pentru, o abținere, iar doi consilieri nu au participat la vot.

Refaţadizarea Muzeului de Artă

După ce în preajma zilei de 1 Decembrie 2018, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a fost dezvelită fațada Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei, proaspăt reabilitată, forul administrativ județean a reluat, în 2019, lucrările de reabilitare a fațadei imobilului situat în Piața Unirii nr. 30, ce găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Începute în cursul anului 2018, lucrările au în operațiuni de decapare a tencuielilor fațadei și de curățare a rosturile, fiind executate, totodată, lucrări de rerostuire. De asemenea, a fost curățată piatra, au fost demontate grilajele metalice și obloanele și s-au realizat plombe la zidărie. Totodată, la parterul clădirii a fost înlocuită o parte din tâmplărie, respectiv ferestrele, în timp ce la etaj au fost restaurate ferestrele și ușile.  

Valoarea totală a investiției se ridica la 4,54 de milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă. Din suma totală, pe parcursul anului 2018 au fost folosiți 329.462 de lei, cost aferent lucrărilor de construcție propriu-zise, elaborării proiectului pentru autorizarea lucrărilor de reabilitare și obținerii avizelor necesare.


În prezent, palatul se află, parțial, în proprietate publică a judeţului Cluj şi în administrarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca. El reprezintă cel mai important edificiu baroc din municipiu şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită, realizate de Anton Schuchbauer.

Ce prevede proiectul de la Parcul Hoia

Extinderea și modernizarea parcului Etnografic de la Tăietura Turcului și a Pădurii Hoia este un proiect lansat în 2017 de CJ Cluj printr-o finanțare norvegiană. Concursul de soluții a fost câștigat atunci de clujeanca Alice Florea, o tânără arhitectă. Valoarea investiției este estimată la 10 milioane de euro.

Prin proiect se propun următoarele obiective de investiții:

• Centrul de vizitatori al Parcului Romulus Vuia – compus din punct de informare turistică, sală multifuncțională evenimente, expoziții, cafeterie, depozite.

• Centrul administrativ al Parcului Romulus Vuia – compus din birouri administrative, zonă seminarii, zonă lucrători parc, atelier de dulgherie.

• Satul de Vacanță – sector pentru ateliere cu tematică etnografică – compus din șură de joc, case în stilul tradițional românesc/ săsesc/ maghiar, ateliere de prelucrare a lemnului, a textilelor, respectiv ateliere de olărit și pictură tradițională.

• Pădure-Parc Hoia – amenajarea pădurii-parc Hoia, amenajarea pajiștii estice cu o scenă în aer liber și a pajiștii vest ca și loc pentru evenimente în aer liber, realizarea unor promenade pe aleea Muzeului Etnografic și pe cornișa Dealului Hoia, cu posibilitatea de legătură până în zona Dealului Cetățuia, amenajare bike-park, locuri de joacă pentru copii, parc canin, circuite de gimnastică în aer liber, respectiv amenajări pentru hrănirea animalelor sălbatice și picnic.

Comenteaza