Cine modernizează Castelul Banffy din Bonțida. Trei constructori lucrează pentru 5,5 mil. euro

Cine modernizează Castelul Banffy din Bonțida. Trei constructori lucrează pentru 5,5 mil. euro
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Banffy, în valoare de 27.670.836 RON fără TVA, au un termen de finalizare de maxim de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere.

Consiliul Județean Cluj a atribuit lucrări de peste 5 milioane de euro către o asociere formată din trei companii, pentru restaurarea Castelului Banffy, din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

Astfel, firma bistrițeană Tomoroga Construct, ca lider de asociere, alături de Cons­tructim și Rustic, au termen 24 de luni pentru finalizarea proiectului. Lucrările au început la mijlocul anului 2021.

„Suntem foarte mândri că o companie din Bistrița-Năsăud a ajuns să restaureze un ansamblu istoric de asemenea valoare pentru Transilvania. Vom avea o grijă maximă ca acest proiect să iasă impecabil, pentru că va reprezenta o adevărată carte de vizită pentru noi, TOMOROGA Construct, în anii care vin. Nu oricine are în portofoliu o lucrare atât de complexă! Tocmai din acest motiv, am format deja o echipă cu cei mai buni experți din țară în domeniul restaurărilor de monumente istorice, care va lucra cu noi, la fiecare pas”, declara Bogdan Tomoroga, la momentul semnării contractului pentru bistritabusiness.ro.

Bistrițenii de la Tomoroga Construct sunt înființați în 2004, iar în anul 2020 au raportat o cifră de afaceri de 5.900.793 RON cu un profit de 100.586 RON. Aceștia sunt familiarizați cu lucrările în județul Cluj, unde au mai reabilitat sala de sport a Colegiului Național George Coșbuc din Cluj-Napoca sau grădinița din Bonțida.

Cum va arăta noul Castel Banffy

Lucrările de restaurare și conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.

În ceea ce privește restaurarea parcului castelului, o componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. În acest sens, va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, va fi edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale, etc.

Comenteaza