Cine curăţă Clujul de zăpadă VIDEO

Cine curăţă Clujul de zăpadă VIDEO
Societăţile Rosal şi Brantner se pot pregăti deja de deszăpeziri, de vreme ce licitaţia Primăriei Cluj-Napoca pentru noul contract, de 30 de milioane de euro, este suspendată.

Directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu, consideră că pretenţiile societăţilor ce au contestat caietul de sarcini sunt nejustificate. Totuşi, Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a admis cererile acestora şi a dispus suspendarea licitaţiei. Primarul Emil Boc se aşteaptă ca municipalitatea să obţină câştig de cauză, astfel încât contractul de salubrizare de 30 de milioane de euro să poată fi atribuit până la finele anului. Dacă procedura se va amâna până la intrarea în iarnă, contractele derulate de Rosal şi Brantener vor rămâne în vigoare.

Conform prevederilor din anunţul de licitaţie, ofertele pentru contractul de salubrizare urmau să fie deschise în 18 noiembrie în cazul în care CNSC nu ar fi dispus suspendarea procedurii de atribuire. „Două firme, de fapt chiar trei, au contestat caietul de sarcini. Astfel, CNSC a dispus în 10 octombrie suspendarea procedurii de atribuire. Nu ne rămâne decât să aşteptăm o soluţie finală. În mod normal, nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de zile până când vom primi o decizie", a precizat primarul Emil Boc. Poruţiu a subliniat că firmele care au depus contestaţie, două din Bucureşti şi una din Buzău, s-au legat de aspecte care, în fapt, sunt cât se poate de justificate într-o procedură de achiziţie de un asemenea nivel.
„Ne reproşează că am cerut maşini Euro 5. Păi, este normal să le cerem, pentru că acestea respectă cele mai înalte standarde. De asemenea, ne-au reproşat că am cerut minim 30 de angajaţi şi nu înţelegeau de ce este nevoie de atât de mulţi. Pentru că sunt calculate mai multe schimburi de personal şi este normal să fie aşa, pentru că noi avem pretenţia ca maşinile de curăţenie şi deszăpezire să fie disponibile în permanenţă", a comentat Poruţiu. Atât el, cât şi primarul Emil Boc admit, însă, că firmele au tot dreptul să îşi apere interesele şi să depună contestaţii.

Prin urmare, primăria nu are decât să aştepte decizia finală a CNSC, iar dacă aceasta va veni la timp şi va fi favorabilă, cel mai probabil până la finele lunii noiembrie, contractul de salubrizare va putea fi atribuit. Dacă lucrurile nu vor evolua în această direcţie, reprezentanţii primăriei susţin că nu există niciun risc în privinţa asigurării lucrărilor de curăţenie şi deszăpezire, având în vedere că actualele contracte cu Rosal şi Brantner rămân în vigoare până la finalizarea licitaţiei. Potrivit site-ului CNSC, contestaţiile firmelor DMV Prosal şi Supercom se referă la unele condiţii restrictive ale primăriei care ar impune investiţii mult mai mari decât valoarea la care s-ar ridica acest contract pe opt ani.

În principal, obiecţiile formulate se leagă de faptul că municipalitatea solicită doar maşini Euro 5, pe care firmele trebuie să le aibă pe perioada derulării contractelor. Cea de-a treia societate, RER Ecologic Buzău a reclamat, de asemenea, faptul că în caietul de sarcini sunt impuse investiţii care depăşesc valoarea contractului. Contractul pentru concesionarea serviciului de salubrizare stradală şi deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca a fost lansată în 24 septembrie, fiind estimat la 137,6 milioane de lei (circa 30 milioane de euro).

Acesta implică activităţi de măturat manual, întreţinerea curăţeniei, spălatul carosabilului şi al trotuarelor, stropitul carosabilului, curăţarea manuală al rigolelor, măturatul mecanizat, curăţarea manuală a zăpezii şi gheţii, pluguitul, combaterea poleiului, curăţarea de zăpadă şi gheaţă a gurilor de scurgere, încărcat, transportat zăpadă şi gheaţă. Administraţia locală clujeană a scos la licitaţie două loturi (sectoare) pentru prestarea acestor servicii, aşa cum se derulează şi în prezent contractractele pentru salubrizarea stradală.

 

Comenteaza