Cine are interes să-i protejeze pe hoţii de păduri

Cine are interes să-i protejeze pe hoţii de păduri
Pădurile sunt tăiate ilegal cu sprijin politic, a atras atenţia ministrul Lucia Varga. Acesta îi suspectează pe colegii săi, senatori sau deputaţi, că au interes să blocheze adoptarea noului Cod Silvic.

Ministrul Pădurilor, Lucia Varga, spune că n-are nici o pârghie legală pentru a-i îndepărta din sistem pe angajaţii unor ocoale silvice care au avut probleme sau au facilitat furtul de lemne. Noul Cod Silvic prevede înlăturarea angajaţilor care comit astfel de infracţiuni, însă, actul normativ continuă să rămână blocat la Comisia Juridică a Senatului. Lucia Varga este convinsă că furtul de lemn a fost posibil cu sprijinul politicului şi spune că nu poate să nu-şi pună un semn de întrbare în privinţa motivelor pentru care se tergiversează adoptarea noului Cod Silvic.

Se lucrează la noul Cod Silvic de mai bine de jumătate de an, însă, acesta a rămas tot la stadiul de proiect, având în vedere că politicienii nu se grăbesc foarte tare să-l adopte. Ministrul delegat pentru Păduri ţi Ape, Lucia Varga, a declarat la Cluj că este conştientă că furturile masive din păduri s-au comis cu sprijinul politicului dar că se aşteaptă ca măcar acum, în ceasul al 12-lea, colegii ei, deputaţi şi senatori, să dea dovadă că sunt interesaţi de salvarea pădurilor ţi să sprijine în cel mai scurt timp adoptarea noului Cod Silvic. „Desigur, nu pot să nu-mi pun un semn de întrebare în privinţa tergiversării adoptării noului Cod Silvic. Este evident că multe din cazurile de furt s-au petrecut cu spijin politic. În judeţul Argeş, de unde s-a furat masiv în ultimii ani, mă întreb cum s-a putut trece cu 6000 de camione de lemn fără ca cineva să observe asta? Consider că acum mai mult ca niciodată trebuie să dăm dovadă că există voinţă politică. Dacă ne dorim să facem o dată ordine în păduri atunci îi aţtept pe colegii mei deputaţi şi senatori să adoptăm cât mai repede noul Cod Silvic", a spus Lucia Varga. Ea i-a criticat pe cei care contestă noul Cod Silvic, precizând că aceştia se dau mari apători ai pădurilor, când, de fapt, ei ar fi coordonaţi doar de interesele lor.


„Aceşti apărători ai pădurilor, care strigă cel mai tare despre cât de afectaţi sunt de noul Cod Silvic, mă întreb, ei unde au fost până în prezent. Nu i-am auzit să zbiere când s-au tăiat masiv pădurile din ţară"
, a spus Ministrul Lucia Varga. Pentru ca noile prevederi să poată fi aplicate în timp utlil, noul Cod Silvic ar trebui aprobat până la finele acestui an. În prezent, actul normativ a rămas blocat la comisia jurdică a Senatului. Ministrul Lucia Varga a explicat că dacă normele s-ar aplica de anul viitor, toţi angajaţii din ocoale şi insepctorate care ajută la tăierea ilegală a pădurilor, ar putea fi îndepărtaţi din sistem. În prezent, legea îi ajută pe aceţtia, pentru că singura sancţiune care li se poate aplica, în momentul în care sunt descoperiţi că au favorizat furtul de lemn, se referă la tăierea unui procent din salariu. „Un om din interior care este prins că a a colaborat la furtul de lemn trebuie îndepărtat imediat. Este anormal să-i iei doar un procent din salariu şi să-l laşi în pace să comită aceleaţi ilegalităţi", a spus Luica Varga. Ea s-a raportat şi la fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, care a fost condamnat pentru luare de mită. „Domnul Mariş este unul dintre cei care ar trebui să fie îndepărtat imediat din sistem, dar pentru asta ar trebui să avem, desigur, o pârghie legală. Sunt foarte mulţi anagajţi, oricum, care nu mai au ce căuta în sistem. Cred că peste 50%, fie dau dovadă de incompetenţă, fie acţionează cu rea credinţă", a spus Lucia Varga.

Comenteaza