Centura Floreştiului primeşte certificatul de urbanism. "Punem licitaţia pe Jurnalul Uniunii Europene"

Centura Floreştiului primeşte certificatul de urbanism.
Primăria Floreşti aştepta marţi certificatul de urbanism pentru centura de sud, care leagă comuna de zona Sfântul Ion din Cluj-Napoca. Licitaţia poate fi pornită, iar primarul speră ca la toamnă să poată tăia panglica.

Primăria Floreşti urma să primească marţi certificatul de urbanism pentru centura de sud, atât de aşteptată de şoferii care se aglomerează zilnic pe DN1, singura legătură decentă a comunei cu municipiul Cluj-Napoca. Pasul imediat următor este publicarea anunţului de licitaţie pe sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP).

„Licitaţia va fi publicată şi în Jurnalul Uniunii Europene, pentru că ne dorim să participe şi firme mari din străinătate, cu forţă financiară. Practic, aşteptăm orice firmă străină care îşi face calculele şi consideră că merită să se implice, desigur, dacă are şi eligibilitate. Mă refer la capacitate financiară şi capacitate tehnică să facă lucrarea", a explicat Florin Zanc, directorul tehnic din primărie.

Lucrarea a fost evaluată de proiectantul Luca Way la 44 de milioane de lei, cu TVA inclus, iar criteriul de licitaţie va fi preţul cel mai mic. „Criteriul este acesta pentru că cerinţele de eligibilitate vor avea standarde ridicate. Vorbim de calitatea materialelor, garanţii şi aşa mai departe", a spus Zanc.

Din cele 44 de milioane de lei, 1,7 milioane plus TVA o reprezintă iluminatul public. Primăria a comandat un proiect pentru iluminat, având în vedere că avea doar proiectul pentru drum. Firma care va câştiga licitaţia poate realiza partea de iluminat public ea însăşi sau o poate da în antrepriză unei alte companii. În costuri au fost introduse inclusiv devieri de linii electrice, respectiv introducerea cablurilor aeriene în subteran.

Primăria va plăti banii eşalonat. „Vom avea o perioadă de graţie de doi sau trei ani, încă nu s-a stabilit, apoi vom plăti rate lunare sau trimestriale, în funcţie de rezultatul negocierilor cu constructorul. Având în vedere că la ora aceasta bugetul de investiţii este de peste 20 de milioane de lei, cred că o rată de 5 milioane de lei anual nu ar fi o problemă pentru Primăria Floreşti. Până atunci, o mare parte din proiectele de infrastructură se vor rezolva şi mă refer în principal la asfaltarea a 18 străzi. Mai rămân mici corecţii la străzi mai mici, la unele care vor apărea, pentru că din fericire, să spunem, Floreştiul se dezvoltă", a dezvăluit directorul tehnic.

Pentru realizarea centurii vor fi necesare şi o serie de exproprieri. Era nevoie ca membrii consiliului local să declare proiectul „obiectiv de interes public local", iar acest lucru a fost deja votat. Proiectantul a stabilit exact culoarul viitoarei centuri, iar primăria a constatat că nu sunt multe exproprieri de făcut. „Prea puţin vom afecta parcele private şi acolo pe o lăţime de un metru - un metru şi jumătate. Va exista însă o demolare, o casă. Nu cred că locuieşte nimeni acolo. E o construcţie părăsită. Preţul se va stabili pe grila notarului", a spus Florin Zanc. ZIUA de CLUJ a vizitat zona unde urmează să se demoleze o casă, pentru a face loc unui sens giratoriu. Găsiţi imagini în galeria foto a articolului.

Conform proiectului, centura va pleca de pe strada Tăuţi, unde se va construi un sens giratoriu, va trece prin spatele centrului comerciul Polus şi se va termina în strada Sfântul Ioan, din Cluj.

2,7
kilometri va avea drumul secundar dintre Floreşti şi Cluj

La intersecţia cu strada Valea Gârbăului mai este proiectat un sens giratoriu. Drumul se intersectează şi cu o altă stradă din Floreşti, Răzoare. Practic, în afara de Tăuţi, vor mai exista două străzi care vor lega acest drum de DN1, ambele parte din acest proiect.

Carosabilul va avea o lăţime de şapte metri; 1,50 metri va fi lăţimea unui trotuar şi doi metri a celuilalt, care va conţine şi o pistă pentru biciclete. Câte 40 de centimetri pe ambele laturi ale drumului sunt rezervate pentru rigole. Se vor construi mai multe podeţe şi poduri, dar, în linii mari, traseul urmăreşte un drum agricol existent.

Primăria Cluj participă şi ea la proiect, dar cu numai 80 de metri din teritoriul intravilan. Municipalitate a promis că va reasfalta strada Sfântul Ioan.

Declaraţie

„Dacă nu vor apărea contestaţii, cred că lucrările vor începe în aprilie 2015. Dorinţa mea este să fie gata în şase luni, cred că acesta este un termen de execuţie normal"
Horia Şulea, primar Floreşti

 

Comenteaza