Centru de cartier în Iris. Cum se transformă Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente

În cadrul dezbaterii CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică, de joi, 25 martie 2021, a fost prezentat conceptul de amenajare pentru Piața Karl Liebknecht și pentru străzile Războieni, Puietilor, Spiru Haret, Postavarul, Gheorghe Asachi și Nicolae Românul.

Proiectul pentru piata din Iris a fost realizata de proiectantii de la Planwerk si prezentata de arhitectul Tiberiu Ciolacu. Studiul urmărește îmbunătățirea calității locurii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi. Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris primesc o atenție specială, în încercarea de le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier. Este utilizată resursa dată de domeniul public care, prin reorganizare și eficientizare, poate acomoda spații și amenajări noi și poate astfel deservi mai bine principala funcțiune a zonei, cea rezidențială. Sunt prioritizate componetele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

''Noi ne ocupam de SF, suntem defapt la jumatatea drumului. Astazi prezentam structura in mare, primele idei. Zona la care face referire studiul este grupata in jurul Piața Karl Liebknecht, cuprinzand si străzile Războieni, Puietilor, Spiru Haret, Postavarul, Gheorghe Asachi și Nicolae Românul. Zona este considerata zona centrala a cartierului, fiind rezidentiala. Exista o scoala, o gradinita, doua scuaruri, un spatiu comercial. Istoric, parcelarea a aparut dupa Primul Razboi Mondial, aceste spatii au fost destinate inca de la bun inceput nuclee de intalnire, de identitate in cartier. Vrem sa redam acestor spatii acest rol central si sa transformam si calitatea locuirii in cartierul din jur. Latimea strazilor si cele doua parcuri din zone sunt plusuri. Obiectivele studiului nostru sunt simple si clare, vorim de calitatea locurii si a vietii in general.

Este nevoie de introducerea unui sistem de sensuri unice, pentru a descuraja traficul de tranzit. Sunt prevazute si o serie de masuri de calmare a traficului, intersectiile fiind mai bine organizate. Sensurile unice sunt orientate in asa fel incant sa asigure legaturi in zona - Razboieni spre Vest, Puietilor spre Nord, Asachi spre Vest, Haret spre Sud, Postavarul si Nicolae Romanul spre Sud si Iris de la Est spre Vest. Am propus, de asemenea, introducerea de piste velo pe Nicolae Romanul si Puietilor.

Piata K. Liebkecht - scuarul pietonal se pietonalizeaza si devine centru de cartier, cu mobilier urban, locuri de repaus, terase, etc. Locurile de parcare 35 - sunt relocate pe strazile adiacente. Se reconfigureaza aleile pietonale, pavajele si iluminatul public se refac.

Razboieni - doua institutii de invatamant pe latura nordica, ce urmeaza sa se modernezize. Ne-am focusat pe siguranta elevilor, la deplasare sau repaus. Componenta carosabila are un traseu sinuos si vom propune restrictii de viteza pentru zona rezidentiala. Vom amplasa instalatii de joaca.

Strada Puietilor - shared space, intre piata - scoala - gradinita. In zona nordica, amenajare clasica. Se propune o pista de biciclete. S-au prevazut mai multe locuri de parcare decat pe strazile invecinate.

Gheorghe Asachi - cea mai importanta strada din zona, leaga piata de parc. Are un caracter accentuat verde. Restrangem zona carosbila si obtinem parcari si zone verzi.

Spiru Haret - strada rezidentiala, motiv pentru care am optat pentru un traseu carosabil sinuos. Mini scuar.

Postavarul - pista velo, locuri de parcare si zone cu vegetatie joasa.

Nicolae Romanul - piste velo, latura nordica pietonala si extinderea parcului, unde pot fi amenajate dotari. Pe partea sudica, acces nelimitat, dar restrangerea carosabilului, cu extinderea trotuarului.

„Anul 2021 va fi anul cartierelor la Cluj-Napoca. Avem în plan zona cartierelor Iris, Dâmbul Rotund, Gară. Pe componenta Oraș pentru pietoni ne dorim amenajarea unor legături pietonale între Piața Liebknecht - Parcul Iris și străzile adiacente. De asemenea, avem în proiect amenajarea de coridoare verzi-albastre: mobilitate sustenabilă de-a lungul cursurilor de apă. Pentru culoarul de mobilitate de-a lungul Someşului - etapa 2 - Parcul Feroviarilor şi Parcul Armătura ne aflăm la faza de licitație pentru execuția lucrărilor: avem cinci oferte în evaluare și am câștigat o contestație la CNSC. În privința parcului Armătura suntem tot în faza de licitație pentru execuția lucrărilor, avem 4 oferte în evaluare și estimăm că în 2021 vom începe lucrările. Pentru culoar de mobilitate de-a lungul Someşului - etapa 3 - zona de la Parcul Armătura şi până la podul Fabricii şi pârâul Chinteni (tronson Someş - str. Oaşului) suntem în faza de achiziție a documentației tehnice", a explicat primarul Emil Boc.

În ceea ce privește modernizarea străzilor, în cartierul Dâmbul Rotund urmează să aibă loc lucrări pe următoarele: Gheorghe Sion, Cucului, Privighetorii, Ionel Teodoreanu. De asemenea, în cartierele Iris și Dâmbul Rotund se vor executa lucrări de întreținere pe mai multe străzi, sunt prevăzute lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public, dar și în domeniul siguranței circulației și spațiilor verzi ori în cel al educației prin diverse intervenții de modernizare, extindere și amenajare unități de învățământ.

„În fiecare zonă unde există dezvoltări imobiliare ne îngrijim de două lucruri: să promovăm o dimensiune verde, nepoluantă a orașului prin studiile de trafic astfel încât să se facă străzile, bulevardele, trotuarele la dimensiunile corespunzătoare, iar pe de altă parte să avem la 20 de minute de mers pe jos toate facilitățile importante: creșă, grădiniță, parc, centru de cartier. Calitatea vieții va crește în fiecare cartier, ne dorim ca acest oraș să își păstreze calitatea locuirii și să rămână oraș de referință în România și în Uniunea Europeană", a mai subliniat primarul Emil Boc.

„În ceea ce privește calendarul acestui proiect, ne propunem ca în vara acestui an să finalizăm studiul de fezabilitate și ulterior să lansăm licitația de proiectare și execuție. Dacă nu vor fi contestații, există posibilitatea ca de anul viitor să începem lucrările la reamenajarea acestor spații publice din cartierul Iris, cu mențiunea că ne dorim ca acest proiect să fie finanțat din fonduri europene, pe noile programe pregătite de la nivel european sau național", a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

''În cadrul Centrului de Inovare si Imaginatie Civica propunem spre co-design proiectele de dezvoltare urbană ale Clujului. Calitatea spatiului urban este esentiala si in cartiere, iar zona Iris este în acest moment una dintre cele mai văduvite de spații urbane și spatii verzi de calitate. Alaturi de locuitorii din Iris am discutat pe marginea proiectului de amenajare și am adaptat așteptările și propunerile celor care locuiesc sau muncesc în zona'', a declarat Ovidiu Cimpean, coordonatorul CIIC.

Conceptul de amenajare propus este explicat pe larg în broșura proiectului, care poate fi consultată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, www.primariaclujnapoca.ro, accesând următorul link: 210325_Amenajare-Karl-Liebknecht_broșura-faza-1.pdf (primariaclujnapoca.ro)

Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, urmând ca lucrările să înceapă, cel mai probabil, în anul următor.

Primăria Cluj-Napoca organizează o nouă serie de dezbateri publice online sub cupola Centrului de Inovare si Imaginație Civică (CIIC). Astfel, în perioada lunilor februarie – aprilie, clujenii sunt așteptați să ia parte la șase dezbateri publice în care vom discuta despre viitorul orașului, alături de specialiști în diverse domenii și cercetători pentru a înțelege cum ne putem pregăti orașul pentru nevoile locuitorilor pe un orizont de timp mai larg, 2021- 2030

DEZBATERE PUBLICĂ ONLINE! „Economie, cercetare, dezvoltare"

Agenda dezbaterilor:

Marți, 6 aprilie - Reamenajarea Parcului Primăverii

Dezbaterea va începe la ora 17.00, se va desfășura pe platforma electronică ZOOM și va fi transmisa live pe paginile de Facebook CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică și Municipiul Cluj-Napoca.

"Continuăm seria de întâlniri pentru realizarea strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj. Îi invit pe clujeni să contribuie la dezbaterile având ca teme economia, cercetarea, mobilitatea, locuirea și dezvoltarea urbană sustenabilă. De asemenea, continuăm programele de investiții Clujul Verde și Orașul pentru pietoni cu două proiecte extrem de interesante și care vor schimba în bine cartierele Mănăștur și Iris", a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este locul unde culegem și dezbatem toate propunerile care vizează modernizarea și dezvoltarea orașului nostru pe multiple componente, de la mobilitate urbană la orașul Smart City, de la proiecte cultural-artistice la aspecte care țin de dezvoltarea socială.

CIIC își propune să aducă toate energiile pozitive ale orașului într-un cadru organizat în care aceste idei să poată fi analizate și dezbătute alături de experți. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC'', finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

- design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
- utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Comenteaza