Cele două mari şantiere ale anului 2021 la Cluj-Napoca

Cele două mari şantiere ale anului 2021 la Cluj-Napoca
| Foto: Planwerk

Dacă în 2020, am avut Regele Ferdinand şi Piaţa Lucian Blaga, în 2021 marile şantiere se mută "La Terenuri" şi pe 21 Decembrie.

Suprafața Bazei Sportive "La Terenuri" este de 42.410 mp și va cuprinde următoarele tipuri de activități:

– activități sportive în aer liber (terenuri pentru tenis de câmp, baschet, mini fotbal, badminton, volei)
– activități sportive în spațiu închis (squash, tenis de masă, studio yoga / aerobic / fitness)
– zone de recreere pentru copii și seniori
– zone de skatepark, fitness și cu aparate și echipamente pentru parkour
– pistă de alergare
– amfiteatru în aer liber care să poată fi transformat în sezonul rece în patinoar
 
Se vor amenaja parcări auto, parcări pentru biciclete și bike sharing (41 rasteluri x 2 locuri), stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice. Iubitorii de artă vor avea ocazia de a-și etala talentul prin grafitti pe un perete dedicat pentru acest aspect. Accesul pietonal se va realiza din str. Mehedinți și se propune amenajarea a trei poduri pietonale peste Pârâul Calvaria (unul existent și două propuse).

Executantul lucrărilor este asocierea RO-Verde Landscaping – Opentrans – Electrogrup – Cris Garden – Prospect Drill. Valoarea contractului este de 26,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Lucrările ar urma să fie finalizate în septembrie 2021. 

Bulevardul 21 Decembrie, modernizat cu 12 milioane de euro, fonduri europene

Şantierul ar urma să înceapă în martie 2021. „Vom începe, în această primăvară, lucrările pe Bulevardul 21 Decembrie, cel mai probabil în martie. În acest moment, avem toate actele necesare și vom da startul proiectului în momentul în care și vremea va fi una favorabilă. În perioada următoare, vom mai avea lucrări pe străzile Cardinal Iuliu Hossu, dar și pe strada Mihai Eminescu. Încercăm să găsim și soluții pentru lărgirea zonei verzi din zona Expo Transilvania pentru ca oamenii să se poată bucura de cât mai mult spațiu verde”, a declarat Dan Tarcea la Radio Cluj.

În 9 octombrie, Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construire pentru "Modernizare Bd. 21 Decembrie: realizare benzi dedicate transportului public în comun - etapa 1 (inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare spaţiu public, semaforizare, iluminat public şi mobilier urban). Investiţie de bază: 30,3 milioane de lei, termen de execuţie, 24 de luni de la data începerii efective a lucrărilor".

Modernizarea Bd. 21 Decembrie se va efectua pe tronsonul Biserica Sfântu Petru - intersecția cu str. Regele Ferdinand. Primăria a solicitat un proiect de la Planwerk, societatea de arhitectură care a regândit și Piața Unirii. 

Conform planșelor, bulevardul va avea piste de biciclete pe ambele părți ale drumului, iar banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun va fi separată fizic de benzile pentru traficul general. Vor fi plantați arbori, așa cum sunt și pe străzile Horea sau pe Moților. Dispare însă o bandă auto pe sensul spre centru, dar nu și în intersecții, iar în locul parcării din fața bisericii Sfântu Petru ia naștere o piațetă, cu arbori și băncuțe. 

Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, bulevardul va fi prima stradă din țară care va avea un sistem de depistare a autovehiculelor care trec pe culoarea roșie a semaforului.Lucrările vor fi executate de societatea Diferit Cluj, cu 11 subcontractori.

 

Comenteaza