Video Ce urmează pentru Trenul Metropolitan. Boc: "Va fi cheia dezvoltării metropolitane a Clujului"
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 12:00
- Administraţie
- Ascultă știrea

Proiectul tremului metropolitan al Clujului intră în faza de licitații - în iunie pentru trenuri și în septembrie pentru partea de infrastructură.
"Noi am declașat licitația, acum este în așteptarea validării termenului de depunere a ofertelor la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Noi am propus ca termen de depunere a ofertelor, 1 septembrie, anul acesta. Vom vedea dacă rămâne acest termen final după discuția cu Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în funcție de data când se publică. Asta înseamnă că în 1 septembrie ar trebui să avem ofertele pentru realizarea infrastructurii trenului metropolitan", a spus primarul Emil Boc, la Ziua Live.
Edilul a explicat că de partea de infrastructură țin stațiile și pasajele: "O să facem legătura între cale ferată și Aeroport - să poți merge cu trenul de la Gară la Aeroport. Facem pasaj de asemenea pe Fabricii ca să treacă oamenii prin subteran și să nu mai fie oamenii obligați să stea la trecere de cale ferată. De asemenea, stațiile care se fac în cele 8 puncte noi, sunt 8 stații noi care se creează pe acest traseu, astfel încât din 30 în 30 de minute din Jucu, Bonțida până partea asta - Baciu, Gârbau să poți ajunge mult mai repede cu trenul".
Emil Boc a subliniat că acest proiect "va fi cheia dezvoltării metropolitane a Clujului" pentru că va permite realizarea de investiții în afara orașului.
"Aceasta va fi cheia dezvoltării metropolitane a Clujului. Asta va permite locuire de calitate în afară a Clujului la o distanță de 50 de kilometri, va permite realizarea de investiții în afară a Clujului, pentru că vei putea să ajungi și să ai mobilitatea din jumate în jumate de oră. Ceea ce fac alții de 20-40 de ani în Vestul Europei ne pregătim să facem acum și ne bucurăm că din nou suntem primii în România care dăm tonul unor asemenea proiecte. Va fi a doua revoluție mare a mobilității după cea cu Centura, Metroul și va duce Clujul, pentru 50 de ani, să stea așezat și să reziste la orice șoc, orice evoluție. Îi va permite să aibă viitor", a mai spus primarul.
Trenul metropolitan va avea un traseu de 48,8 km și va include 23 de stații, cu o distanță medie de 2,1 km între ele. Garniturile vor circula cu o viteză de 45 km/h, iar durata totală a unei călătorii va fi de aproximativ 65 de minute. Proiectul presupune achiziția a 7 garnituri de tren, inclusiv una de rezervă, fiecare cu o lungime de 70 de metri și o capacitate de 840 pasageri/oră pe direcție. Frecvența va fi de un tren la fiecare 30 de minute în intervalul 06:00–19:00.
Vor fi create 8 stații noi: Câmpenești, Apahida (2 stații, pe lângă cea existentă), Aeroport Cluj-Napoca (cu pasaj de acces), IRA (aici se întâlnește trenul metropolitan cu metroul), Fabricii de Zahăr (pasaj subteran auto), Piața 1 Mai, Hoia.
Lucrările vizează, de asemenea, realizarea infrastructurii rutiere și pietonale, și includ patru pasaje subterane pietonale, cu un punct intermodal în zona Aeroportului (stațiile Piața 1 Mai, Fabricii de Zahăr, IRA și Aeroportul Internațional „Avram lancu”). În plus, pe traseul trenului metropolitan vor fi realizate opt parcări auto (stațiile Gârbău, Rădaia, Hoia, Dezmir, Apahida, Câmpenești, Jucu de Jos, Bonțida).
Valoarea totală a lucrărilor este evaluată la circa 250 de milioane de euro. Proiectul va fi finanțat prin Fonduri Europene Nerambursabile, alocări din bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, precum și contribuții din partea bugetelor locale ale municipiului Cluj-Napoca și comunelor Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu și Bontida (CJ Cluj).
Proiectul este estimat să fie realizat în 48 de luni, 12 luni pentru procedurile de licitație și 36 luni pentru proiectare și execuția lucrărilor.