Ce spune Boc despre procesul pierdut la Oradea pentru Parcul Zorilor

Ce spune Boc despre procesul pierdut la Oradea pentru Parcul Zorilor

Deși Primăria Cluj-Napoca spunea recent că a câștigat toate procesele pentru Parcul Zorilor, împotriva lui Sile Pușcaș, fostul ginere a lui Ioan Rus, care pregătea un proiect imobiliar pe terenul de 1,2 hectare, lucrurile nu stau chiar așa.

Curtea de Apel Oradea a trimis spre rejudecare cauza la Satu Mare. În ședința de consiliu local de ieri, primarul Emil Boc a spus că este hărțuit prin mai multe județe de dezvoltatorul imobiliar, dar spune că nu există niciun impediment juridic ca proiectul să meargă mai departe.

„Acest rezultat de la Curtea de Apel Oradea nu s-a închis cu o sentință definitivă, este legat de un studiu de oportunitate, care nici măcar nu face parte din condițiile obligatorii pentru demararea unui parc cum este cel din Zorilor. Noi am vrut să fim mai catolici decât Papa, ca să facem și un studiu de oportunitate. Legea nu ne cere. Studiul de fezabilitate este acela care produce efecte judiciare necesare. În consecință, la ora la care vorbesc nu există niciun impediment juridic ca proiectul să meargă mai departe. Cuantumul despăgubirilor este cel pe care îl va stabili instanța de judecată. Nu este atributul meu, eu am aplicat legea în vigoare. Dacă instanța de judecată va avea o altă părere, vom vedea, acest lucru ține de instanță.

Suntem hărțuiți cu procese în toate colțurile Transilvaniei de către o persoană care a făcut avere în acest oraș pe seama clujenilor. Vreau să vă știți că am făcut eforturi extraordinare ca să se realizeze complexul Platinia. Dacă voiam, noi, Consiliul Local, puteam să nu se facă. Spuneam: Așteptați până se lărgește strada Moților. Dar am zis Nu!. Haideți să-l sprijinim, pentru că e vorba de calitatea vieții și e un proiect important pentru oraș.

Cu acest cetățean n-am băut decât o apă plată de vreo două sau de trei ori, nici nu mai știu, sau o cafea. Dar nu pot decât să fiu mâhnit față de cei 300.000 de clujeni, care, probabil, se așteptau la o altă atitudine din partea unui investitor care se dorește a fi al Clujului”, a declarat Boc, în ședința de Consiliu Local.

7 milioane de lei pentru Parcul Zorilor

Municipalitatea vrea să planteze 180 arbori și 240 arbuști, pe lângă cei existenți şi să amenajeze spații de joacă pentru copii, zone de recreere și fitness în aer liber. Sistemul inteligent de irigație va reduce costurile de întreținere și va păstra vie vegetația în timpul perioadelor secetoase. 

Proiectul include și un nou sistem de iluminat prevăzut, cu tehnologie led și telegestiune, similar cu sistemele utilizate în alte proiecte cu fonduri europene implementate. Întreaga infrastuctură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran, iar amenajarea parcului, abordată într-o manieră integrată, cu atenție la deplasările pedestre și velo. 

Procesele au plecat de la faptul că terenul nu este unul public, ci a fost expropriat de la firma Florisal, deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș. Conform evaluării, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,9 milioane de lei. Valoarea contractului pentru realizarea parcului este de 7,08 milioane de lei.

Comenteaza