Ce se întâmplă cu tarifele de salubritate? Decizia luată în Consiliul Județean Cluj

Ce se întâmplă cu tarifele de salubritate? Decizia luată în Consiliul Județean Cluj
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Compania Supercom, care va colecta deșeurile la Cluj pentru următorii 10 ani, a solicitat o modificare a tarifelor.

Astfel, proiectul de hotărâre care prevedea mandatarea unui reprezentant al Consiliului Județean Cluj să voteze pentru majorarea tarifelor la gunoi, a fost dezbătut, luni dimineață, în ședința extraordinară a forului administrativ județean clujean.

În mod surprinzător, proiectul a fost respins deoarece nu a întrunit numărul de voturi favorabile necesare. Au fost înregistrate doar 17 voturi „pentru”, iar ca proiectul să treacă erau nevoie de cel puțin 19.

Cu cât ar crește tarifele și ce s-ar putea întâmpla după votul negativ de luni

Înaintea votului, directorul ADI Eco Metropolitan, Iancu Pintea, a precizat că s-a decis majorarea tarifelor cu aproximativ 15%, mult mai puțin decât a solicitat Supercom.

A fost supusă atenției noastre această cerere a Supercom de modificare a tarifelor. În această cerere noi am constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Consiliului Județean, ai primăriei Cluj-Napoca și doi reprezentanți ai ADI. Am analizat cu atenție toate documentele justificative înaintate de Supercom către noi și din suma totală pe care au cerut-o ei am aprobat undeva cam 20% față de tarifele pe care le-ați aprobat săptămâna trecută prin recalculare și cam 15% față de oferta lor financiară.

Din punctul nostru de vedere, ni se pare că e justificată această majorare de tarif. S-ar putea să nu fie aprobată de către dumneavoastră sau de către UAT-uri. Supercom e îndreptățit să meargă la ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – n.red.), iar acolo ANRSC s-ar putea să nu verifice toate facturile, toate detaliile și să-i aprobe 100%. Există acest risc. Noi, comisia, am hotărât ca 15% e justificat și legal. Am înaintat și un raport de specialitate”, a afirmat Iancu Pintea.

De asemenea, Mariana Rațiu, directorul Direcției de Dezvoltare și Investiții din cadrul CJ Cluj, a susținut că majorarea tarifelor solicitate de Supercom nu are legătură cu nerespectarea clauzelor contractuale.

„Aspectele pe care domnul consilier (Cătălin Sălăgean - n.red.) le-a ridicat țin de monitorizarea și executarea contractului și nu de costurile care intră în componența tarifului. Sancțiunile și penalitățile care sunt prevăzute atât în cotract cât și în lege sunt altele decât ceea ce dumneavoastră ați solicitat, adică să nu se aprobe majorarea tarifului. Majorarea tarifului a venit ca urmare a faptului că acest tarif a fost ofertat de către Supercom în urmă cu trei ani, costurile au crescut, au venit cu documente justificate, legiuitorul ne obligă pe toți să ținem cont de acest lucru pentru că altfel nu-și pot îndeplini serviciul. Neaprobarea majorării tarifului i-ar da chiar lui dreptul să spună că din cauza asta nu-și poate exercita serviciul așa cum stabilesc obligațiile contractuale. Faptul că nu se cântărește trebuie să se aplice sancțiunile și penalitățile din contract care sunt cu totul și cu totul altele decât neaprobarea tarifului”, a explicat Mariana Rațiu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Firma Supercom poate aplica doar tarifele aprobate de ADI Eco Metropolitan, care a convocat o ședință pe data de 14 iulie.

Asociația ADI Eco Metropolitan Cluj organizează și gestionează serviciul de salubrizare a tuturor localităţilor de pe raza județului. În acest sens, asociația a organizat licitațiile pentru desemnarea firmelor care se ocupă de colectarea gunoiului. 

Amintim, Supercom va ridica gunoaiele menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani. Este vorba despre toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor.

Comenteaza