Ce se intampla cu facturile clujenilor bransati la Termoficare in aceasta iarna. Pe viitor: blocuri noi cu o singura centrala sau la sistemul orasului

Ce se intampla cu facturile clujenilor bransati la Termoficare in aceasta iarna. Pe viitor: blocuri noi cu o singura centrala sau la sistemul orasului

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit, in deschiderea sedintei de Consiliu Local, despre situatia familiilor conectate la sistemul de termoficare din oras.

''Sunr peste 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare din oras. Pentru o parte exista optiunea acordarii de ajutor, adica compensare intre 10 si 100%, in functie de venit. Pentru ceilalti acum se afla la ANRE pretul la gigacalorie si, astazi, voi avea o sedinta la Guvern, cu primul ministru si cu alti primari din tara, in calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, o intalnire pentru a discuta situatia la nivel national si o sa am mai multe date ulterior. Vom intra in sedinta de Consiliu Local in noiembrie cu pretul stabilit la gigacalorie cu cu resursele de suplimentare. Daca in 2020 am sustinut cu 6 milioane de euro, anul acesta avem resurse suplimentare.

De asemenea, in urma discutiilor cu partidele politice majoritate in CL, PNL si UDRM, la nivel de municipiu, si sunt invitate si celelalte partide, propunem o viziune de terem lung in Cluj-Napoca. Dorim prioritizarea sistemului de termoficare fata de orice alt sistem, vom atrage fonduri europene, vom investi in sisteme nepoluante. Nu vom opri oamenii de la debransare daca asta isi doresc, dar vrem, prin sistemele alternative, sa ii determinam pe oameni sa ramana la termoficare sau sa revina la aceasta retea. Fiecare va plati cat consuma si nu alte pierderi, exista posibilitatea de montare a contoarelor la fiecare apartament. De asemenea, propunerea este ca la fiecare bloc nou fie sa exista o singura centrala pentru toate apartamentele, fie sa se branseze la sistemul de termoficare. Este o viziune europeana, pentru mai putina poluare'', a declarat edilul.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz. Legea se aplică de la 1 noiembrie, pentru o perioadă de cinci luni. Astfel, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. Facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat demararea programului de distribuire și preluare a cererilor pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie. Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței va fi acordat începând cu 1 noiembrie 2021, iar pentru a beneficia de acest ajutor, persoanele eligibile trebuie să depună o cerere, până pe data de 15 octombrie.

Comenteaza