Ce se întâmplă cu EcoCentrul din Florești și de ce nu funcționează

Ce se întâmplă cu EcoCentrul din Florești și de ce nu funcționează
| Foto: floresti24.ro

Chiar dacă EcoCentrul autorizat din Florești, destinat colectării deșeurilor voluminoase și din construcții/demolări de la locuitorii comunei, a primit undă verde în luna iulie, acesta nu este funcțional nici acum.

La finalul ședinței extraordinare a Consiliului Local Florești, de joi, consilierul USR Lucian Contraș l-a întrebat pe edilul comunei care mai este situația EcoCentrului din Florești și când va fi acesta funcțional.

La EcoCentrul din Florești am încheiat procedura de închiriere. Din păcate, cei care se ocupă acum de gestionarea deșeurilor, de serviciul de salubritate, au un contract finit de timp pentru că s-a încheiat licitația la nivel județean și noul operator urmează să intre cu drepturi depline aici. În acest moment, încercăm să găsim o soluție temporară pentru că ei mai au câteva luni de acționat aici, căutăm o pârghie legală ca ei să opereze acel ecocentru sau să-l putem da cuiva care poate să o facă.

Este pregătit cu totul. Din păcate, aici ne-am împotmolit juridic și financiar, dar în cele ce urmează avem întâlniri inclusiv cu cei care gestionează în acest moment pentru a putea debloca situația cât mai repede. Centrul este pregătit, trebuie doar să vină un operator să opereze acolo. Legea este mai stufoasă în acest caz și trebuie să fim foarte atenți”, a explicat primarul Bogdan Pivariu.

Amintim că, în luna iulie a anului 2021, primăria Florești a aprobat deschiderea unui EcoCentru cu caracter permanent la nivelul comunei.

La sfârșitul anului trecut a fost închis punctul de colectare ce a funcționat temporar în cea mai mare comună din țară, din cauza lipsei avizelor legale.

Potrivit proiectului aprobat în urmă cu trei luni, la EcoCentru se vor putea prelua în mod gratuit:

- deșeuri voluminoase din categoria: mobilier, covoare, lemn și ambalaje din lemn, saltele, obiecte mari de folosință îndelungată (altele decât deșeurile de echipamente electrice și electronice).

- deșeuri din construcții și demolări rezultate din locuințele proprii ale cetățenilor în urma activităților de amenajare/reamenajare interioară. În această categorie sunt incluse: beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase, polistiren, rigips, vată minerală.

Primăria Florești a organizat lunar campanii de colectare a acestor tipuri de deșeuri începând din luna decembrie a anului trecut, în încercarea de a oferi cetățenilor o alternativă legală de colectare a deșeurilor din construcții sau voluminoase, până la avizarea noului EcoCentru.

Comenteaza