Ce se întâmplă cu Alianţa Vestului. S-au schimbat trei primari fondatori din patru

Ce se întâmplă cu Alianţa Vestului. S-au schimbat trei primari fondatori din patru
Fondatorii inițiali ai Alianței Vestului: Bolojan, Boc, Robu și Falcă | Foto: Inquam Photos

Emil Boc, edilul Clujului, este singurul primar fondator rămas în Alianţa Vestului (AVE) din cei patru, după alegerile locale din 27 septembrie.

În locul celorlalţi trei primari Nicolae Robu (Timişoara), Ilie Bolojan (Oradea) şi Gheorghe Falcă (Arad) vin Dominic Fritz (Timişoara), Florin Birta (Oradea), Călin Bibarţ (Arad). Edilul Clujului spune că aceste schimbări nu vor afecta iniţiativele pornite de AVE. 

"Nu este vorba despre persoane, ci despre insituţii. Eu colaborez cu oricine, mai ales cu oraşe aşa de importante. Am atras deja 1 miliard de euro pentru modernizarea şi electrificarea căii ferate Bihor - Cluj, proiect în care este cuprins şi pasajul de la Tăietura Turcului.

Am mişcat Autostrada Transilvania (A3), tocmai s-a semnat contractul pentru 30 km între Nădăşel şi Zimbor. Mai sunt câteva lucruri la care lucrăm acum, ca Digital Innovation Hub. Nu toată ziua ieşim să ne batem cu pumnii în piept", a declarat Boc, la ZIUA LIVE.

În 8 decembrie 2018, Robu, Boc, Falcă şi Bolojan au semnat, la Timişoara, documentele de înfiinţare a AVE, iniţiativă prin care se doreşte în special atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării.

Iniţial, acţiunea celor patru primari a fost numită Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat în AVE, pentru a se evidenţia caracterul ei deschis. Asociația de Dezvoltare Intracomunitară AVE are sediul în Timișoara.

Printre cele mai importante obiective sunt accelerarea implementării proiectului A3, susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada Via Carpathia, susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara - Belgrad, conexiunea de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou.

Planul primarilor din cele patru orașe este să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenților economici, dar și să susțină parteneriatele între universități și mediul de afaceri și administrația publică locală. 

Aceștia susțin construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene. Patrimoniul inițial al AVE a fost de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor.

Comenteaza