Ce investiţii se fac la aerogara din Someşeni şi cât mai face faţă actuala pistă

Ce investiţii se fac la aerogara din Someşeni şi cât mai face faţă actuala pistă
Unul dintre obiectivele strategice de dezvoltare a aeroportului clujean este extinderea pistei de decolare-aterizare de la 2.100 la 3.500 m.

Dincolo de componenta financiară importantă pe care o implică acest proiect, el nu poate avansa până ce Ministerul Mediului, prin Apele Române, nu finalizează lucrările de deviere a Şomeşului, care acum practic se interpune pe direcţia de extindere a căii de rulare.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, care are în subordine aeroportul internaţional Avram Iancu Cluj, a declarat, joi, la REALITATEA FM Cluj, că a avut recent discuţii la Ministerul Mediului cu secretarul de stat care supervizează această lucrare şi a fost informat că la prima rectificare de buget vor fi alocaţi bani pentru acest proiect.

Şeful judeţului spune că actuala pistă va putea face faţă un timp traficului de pe aeroport. „3-4 ani actuala pistă este potrivită, până la 5 milioane de pasageri. Acum suntem la 2 milioane de pasageri, anul viitor estimăm 2,2 milioane, iar în câţiva ani noi vom avea 5 milioane de pasageri şi trebuie să pregătim aeroportul pentru viitor, să anticipăm ce va urma, la fel cum am făcut şi până acum cu terminalele şi cu celelalte investiţii", a declarat Tişe.

Tişe spune că în această perioadă aeroportul împreună cu forul judeţean lucrează la alte câteva proiecte. „Se lucrează la recompartimentarea spaţiilor de aşteptare şi crearea de spaţii noi, pentru că deja avem aglomeraţii la orele de vârf, dimineaţa, când sunt 3-4 curse externe.

Practic, dublăm suprafaţa prin crearea de spaţii modulare, la etaj, în terminalul de plecări. De asemenea, vom extinde platforma de garare a aeronavelor spre Apahida, unde avem o platformă, dar care este insuficientă.

Există ore când mai multe companii au aeronavele în aeroport şi nu le pot gara. Vom continua cu investiţiile de acolo. Firma care a concesionat parcarea ar trebui să facă şi un parking de 1.500 de locuri. Vom vedea dacă îl fac ei după ce le predăm toate amplasamentele, sau, dacă nu, ne gândim să facem noi împreună cu aeroportul", a precizat şeful administraţiei judeţene.

Comenteaza