Ce este regula 3-30-300. Boc vrea să o implementeze în Cluj-Napoca

Ce este regula 3-30-300. Boc vrea să o implementeze în Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc spune că proiectele pe care le realizează arhitecții pentru Cluj-Napoca trebuie să țină seama de direcția de dezvoltare verde a orașului.

Edilul Clujului a transmis marți, într-o conferință de presă, că primăria a decis să păstreze toți arborii maturi aflați pe strada Universității din Cluj-Napoca, zonă care se află în modernizare. Soluția vine după ce mai mulți clujeni s-au opus variantei proiectantului, care viza relocarea unor arbori (detalii aici).

Primarul a explicat că în luarea deciziei s-a ținut cont de schimbările climatice și de efectele copacilor ca absorbanți de noxe, dar și dorința cetățenilor.

Emil Boc a subliniat, în dezbaterea privind soarta copacilor de pe strada Universității, faptul că "dimensiunea de urbanism verde și arhitectură verde nu mai pot fi ocolite, ele reprezintă dimensiunea prezentă și viitoare a orașului nostru".

"Sunt mai multe directive europene care reconectează orașele cu natura. Se anunță cea mai mare caniculă din istoria ultimilor ani și în România. Nu putem sta pasivi. Între un aliniament perfect și un copac care ne oferă răcoare, umbră, absorbția gazelor cu efect de seră și un mediu plăcut, aleg copacul, evident. Poate acum 3-5 ani aceste lucruri nu erau atât de presante, dar astăzi ele devin mai presante ca oricând. Și, atunci, toate soluțiile pe care le propunem sunt bazate pe natură", a spus Emil Boc.

Acesta a vorbit și despre regula 3-30-300, a unui specialist olandez, pe care o implementează tot mai multe orașe europene.

"Este regula 3-30-300. Este bazată pe dovezi de urbanism verde și de calitatea vieții. Această regulă spune că, în orașe, toată lumea ar trebui să vadă cel puțin 3 copaci pe fereastră. A doua regulă - ar trebui să existe 30% acoperire cu coronament de copaci în fiecare cartier. Atenție, nu 30% din suprafața totală a orașului, ci în fiecare cartier. Pentru că, altfel, ai o pădure urbană, dar ai cartiere întregi care nu au arbori. A treia regulă - distanța până la cel mai apropiat parc public sau spațiu verde să fie de maxim 300 de metri", a explicat primarul.

Boc a afirmat că va cere o analiză a situației privind spațiul verde în cartiere.

"Cum pui copaci acolo unde trebuie, asta-i marea întrebare... Noi suntem cam la 24% metru pătrat de spațiu verde pe cetățean, dar nu știm pe cartier - și asta va fi analiza pe care o voi cere. Vom lua fiecare cartier - Între Lacuri, în Zorilor, în Mănăștur, în fiecare zonă, să vedem cum se respectă aceste reguli fundamentale care îmbunătățesc calitatea vieții. Ținta noastră este ca până în 2030 să putem să acoperim cu 30% în fiecare cartier cu coronament verde", a mai spus primarul.

Comenteaza