Cazarma militară se transformă cu 6 milioane de euro în centru cultural

Cazarma militară se transformă cu 6 milioane de euro în centru cultural

Cazarma militară de pe Bulevardul 21 Decembrie, clădire monument în stare avansată de degradare, va fi transformată în centru cultural, gestionat de Centrul Cultural Clujean, asociație care continuă implementarea proiectului din dosarul de candidatură orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Investiția se ridică la 6 milioane de euro. 

Din cei 6 milioane de euro necesari tranformării clădirii, primăria vrea să deconteze 2 milioane de euro din bani nerambursabili, suma maximă acordată prin programul RO-Cultura derulat pe fonduri norvegiene. Restul banilor sunt prevăzuți a fi alocați din bugetul local. Execuția lucrărilor la imobilul cu regim de înălțime S+P+M va dura 24 de luni. Consilierii locali urmează să dezbată propunerea și indicatorii tehnici ai proiectului în cadrul ședinței din 16 octombrie.

Cazarma militară se transformă cu 6 milioane euro în centru cultural

Consultare publică 

În ceea ce privește noua investiție, CCC organizează o consultare publică cu reprezentanții sectorului cultural clujean și cu cetățenii interesați de restaurarea, revitalizarea și transformarea în centru cultural a vechii garnizoane militare vineri, 18 octombrie, de la ora 12:00, la Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor al UBB, strada Avram Iancu, nr. 68, în prezența reprezentanților municipalității, ai CCC și ai organizațiilor membre ale acestuia.

Centru European de Artă Contemporană

Inițial, clădirea monument a fostei cazarme militare urma să fie transformată în Centru European de Artă Contemporană (ECCA), proiectul fanion al Clujului din dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Anunțul a fost făcut de CCC în toamna lui 2017. Mai menționăm că, în dosarul de candidatură, pentru realizarea ECCA era preconizat un buget de 12 milioane de euro, fonduri europene şi finanţare locală. 

ECCA ar fi trebuit să fie primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate. Urma să fie inaugurat în 2020 sub forma unei instituții-pionier finanțată în mare parte din bani publici și cu o conducere asigurată printr-un parteneriat între operatorii locali relevanți. Proiectul nu a primit însă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor. 

Ce se întâmplă cu sediul Filarmonicii

Pe amplasamentul vecin centrului cultural, municipalitatea se chinuie să realizeze sediul Filarmonicii. Ca să obțină banii necesari investiției (40-50 milioane de euro), concesionează un teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A. Licitațiile sunt însă anulate pe bandă rulantă. 

Parcare cu 229 de locuri

Până la realizarea sediului Filarmoncii sau a ECCA, pe terenul de pe Bd. 21 Decembrie, care se află în proprietatea municipalităţii, funcţionează, din 2016, o parcare cu 299 de locuri. Parcările se află în zona tarifară II. 

Comenteaza