Câte locuri mai sunt libere la creşele şi grădiniţele din Cluj-Napoca/ Cum poţi deveni bonă autorizată ca să iei bani de la Primărie

Câte locuri mai sunt libere la creşele şi grădiniţele din Cluj-Napoca/ Cum poţi deveni bonă autorizată ca să iei bani de la Primărie
| Foto: mediafax.ro

Micuţii clujeni s-au întors la creşe, iar de săptămâna viitoare vot putea merge şi la grădiniţă. De asemenea, părinţii cu venituri mici vor primi sprijin financiar pentru plata bonelor. Banii vin de la bugetul local. 

"Sutem primii din România, care am deschis creşele. Nu a fost uşor, dar noi am început încă de vineri să lucrăm la asta. Avem 721 de locuri disponibile, cu respectarea prevederilor de siguranţă naţionale, s-au înscris 550 de copii, azi au fost circa 200 de copii prezenţi la creşă. Grupele au fost reduse la 10 copii la cei mici, la 15 copii la cei mai mari, pentru a se asigura funcţionarea lor normală. În privinţa grădiniţilor, de luni vor fi deschise. Exiustă 5.704 locuri, sunt 1.082 de solicitări. Evident că ne corelăm şi noi nivelul de investiţii ca să nu perturbăm activitatea acestora", a declarat edilul Emil Boc, în debutul şedinţei de Consiliu Local de joi, 18 iunie 2020. 

De asemenea, municipalitatea începe să acorde ajutor financiar pentru plata bonelor, venind astfel în sprijinul părinților ai căror copii au rămas fără loc în creșele ori grădinițele de stat. Banii vor fi alocați de la bugetul local. Proiectul a fost votat, joi, în cadrul şedinţei de CL. 

"Suntem prima primărie din România care aprobă un astfel de ajutor financiar, plătit din banii clujenilor, din taxele şi impozitele locale. A fost o bătălie lungă, nu a fost uşor să se creeze planul legislativ naţional, să se facă proiectul şi să îl avem azi pe masă. Am avut o disucţie lungă cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj. Există în România o lege pentru profesia de bonă (167 din 2014), care spune că o persoană are obligaţia de a obţine un certificat în conformitate cu prevederile Guvernului. Deci, cei care doresc să beneficize de sprijinul financiar trebuie să angajeze o bonă care să îndeplinească aceste condiţii. Cei care doresc să obţină statutul de bonă pot să ştie că au nevoie doar de 120 de ore specializare, printr-un curs de care se ocupă AJOFM, gratuit dacă ai venituri reduse, sau poate costa 600-700 de lei la furnizori privaţi, circa 170 în Cluj", a explicat edilul Clujului. 

Banii se vor acorda în funcție de venitul per membru de familie. Pentru cei cu venituri până la 2100 de lei se vor acorda 710 lei lunar. De la 2101 la 2500 de lei venit lunar/ membru de familie se vor acorda 550 lei lunar. De la 2501 la 3000 lei per membru de familie se vor acorda 390 lei, lunar. De la 3001 la 3500 lei se vor acorda 250 de lei, lunar.

Amintim că, aproape 1.000 de copii au rămas fără locuri în creşele şi grădiniţe de stat din Cluj-Napoca anul trecut. 

Comenteaza