Foto Cat costa primul autobuz electric romanesc, prezentat la Cluj

De curând, o fabrică din Baia Mare a creat primul autobuz electric de la zero, un concept 100% românesc. Sambata, clujenii au putut să-l vadă într-o expoziție de mobilitate inteligentă.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Este produs în România. Costul lui pornește de la 350 de mii de euro, în funcție de dotările care vin puse. Noi suntem deocamdată în perioada de probă, anul acesta ne-am propus să-l plimbam prin orașele din România, companiile locale de transport au ocazia să îl testeze", spune Alexandra Moldovan, director de marketing.

Autobuzul are 83 de locuri și o lungime de 12 metri. Autonomia sa minimă este de 200 de km și poate fi extinsă până la 360 de km. Acesta este dotat cu Wi-Fi, prize USB şi monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecţii. Pentru siguranța pasagerilor, autobuzul are în dotare camere de supraveghere montate atât la interior, cât și la exterior. Astfel, datele colectate sunt transmise în timp real șoferului care poate acționa pentru a evita un pericol.

Până acum, autobuzul electric românesc s-a plimbat prin Oradea, Brăila, Făgăraș și Cluj-Napoca.

''În această sâmbătă, pe esplanada dintre BT Arena și Cluj Arena a avut loc a 3-a ediție a Smart Mobility Cluj, evenimentul dedicat conceptelor de mobilitate urbană sustenabilă. Publicul clujean a avut oportunitatea să testeze autovehicule electrice și hibrid, biciclete, scutere si trotinete electrice dar și să vizioneze cele mai noi tendințe în materie de mobilitate.
Cu această ocazie, am testat câteva soluții inovative de mobilitate și am asistat la prezentarea unor concepte care fără îndoială stau la baza mobilității sustenabile din viitorul apropiat. Mobilitatea „verde” reprezintă o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca, astfel obiectivul stabilit de municipalitate pentru 2030 este ca toată flota de transport în comun din oraș să fie electrică, nepoluantă pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră din municipiu și zona metropolitană'', a declarat si edilul Emil Boc.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza