Când se transformă zona "La Terenuri" din Mănăştur în parc public

Când se transformă zona
Mănăşturenii cer Primăriei Cluj să transforme cel mai mare spaţiu verde folosit în comun din cartier, zona La Terenuri, într-un parc public public. În acest sens, de Zilele Mănăşturului (21-22 mai 2016) a fost lansată o petiţie online, semnată până în prezent de 1.300 de persoane. Răspunsul autorităţilor locale a venit abia săptămâna aceasta. Şi nu este deloc unul îmbucurător.

"La Terenuri este cel mai mare spațiu verde folosit în comun al Mănășturului. Este de neacceptat ca spațiul să fie lăsat să se deterioreze așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Noi, mănășturenii, dar și alți utilizatori ai spațiilor verzi din cartier cerem Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca investiții în reabilitarea zonei. Pentru ca acestea să fie posibile, dorim ca municipalitatea să negocieze cu proprietarii privați așa cum a negociat pentru terenul de sub parkingul de lângă „La Terenuri" și să recupereze aceste spații, ca apoi să le redea sub forma unui Parc/Spațiu Verde Public tuturor locuitorilor din cartier și din Cluj.

În consecință, cerem:

- Schimb de terenuri sau răscumpărarea de către municipalitate a terenurilor retrocedate către persoane private pentru a nu mai exista nici o scuză pentru lipsa investițiilor publice;
- Reabilitarea suprafețelor de sport, a mobilierului urban și amenajarea terenurilor în urma consultărilor cu rezidenți și experți;
- Instalarea unor cișmele, a unor toalete și curățarea spațiului verde;
- Transformarea zonei verzi în Parc Public pentru Mănăștureni într-un parteneriat real civic-public;
- Sprijinirea de către administrația Cinematografului Dacia a unor evenimente comunitare în aer liber în colaborare cu societatea civilă și mănășturenii", se arată în petiţia menţionată.

În intervenţia live pe Facebook, edilul Emil Boc a explicat că adiministraţia nu poate să facă niciun plan de investiţii până în momentul în care procesele de revendicare din zonă nu vor fi finalizate.

"Din nefericire este teren proprietate privată. Încercăm cu mijloacele pe care le avem la dispoziţie să asigurăm zonei o funcţionalitate decentă. După ce se vor finaliza toate procesele de revendicare, în sensul acesta am spus că este proprietate privată, pentru că sunt multiple procese de revendicare în instanţă, vom încerca să discutăm cu viitorii proprietari pentru a putea să îi dăm o utilitate publică şi nu excludem posibilitatea cumpărării terenului", a declarat edilul.

Zona "La Terenuri" din cartierul Mănăștur este un spaţiu rezultat printr-o sumă de coincidenţe iniţiate în anii '70, odată cu începerea construirii cartierului, când această zonă găzduia organizarea de şantier. Anterior perioadei comuniste, Mănășturul era un sat, iar în această zonă se întâlneau păşunile comunale cu pădurea Făgetului. Planificarea a suprapus peste parcelele lungi de factură rurală, ţesutul urban cu blocuri turn şi inter-spatii verzi. Datorită funcţiei de spaţiu pentru organizare de şantier până în '89 şi stagnării ulterioare a proprietăţii din cauza retrocedărilor, starea zonei „La Terenuri" a rămas în mare parte aceeași: adică un spaţiu viran, situat la marginea cartierului, utilizat informal de locuitori într-o manieră individualistă ca loc de joacă, de loisir sau pentru grădinărit urban.

În anul 2012, Asociaţia Colectiv A, un ONG cultural membru fondator al spaţiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj, a iniţiat proiectul „La Terenuri - Spaţiu Comun în Mănăștur". Proiectul şi-a propus să reactiveze şi să potenţeze practici culturale şi urbane existente în zonă, astfel încât să creeze contacte între grupurile şi comunităţile diverse care folosesc zona şi să propună o metodologie prin care locuitorii să îşi reapropieze şi mai mult spaţiul imediat, să-l transforme într-un loc folosit în comun şi să-l apere împreună, în caz de pericol.

Proiectul din Mănăștur a demarat ca un satelit-local, parte din Landscape Choreography - un proiect european cu parteneri din Italia, Germania şi România. O altă provocare pentru echipa a fost asigurarea continuităţii activităţilor dincolo de finanţarea europeană, astfel încât efectele proiectului să aibă timp să se producă în timp şi să se facă simţite pe termen mediu.

În ultimii ani, spatiul "La Terenuri" a găzduit proiecţii de filme din cadrul TIFF, evenimente în cadrul festivalului "Temps D'Images Cluj", "Seri de Vară Clujene", "Zilele Clujului", etc.

Comenteaza