Când se "relaxează" Clujul? Ce spune Emil Boc

Când se "relaxează" Clujul? Ce spune Emil Boc

Primarul Emil Boc i-a lăudat pe clujeni pentru modul în care respectă restricțiile impuse de autorități în această perioadă, fapt care ar putea fi luat în calcul în momentul în care se va decide o relaxare graduală a măsurilor anticoronavirus.

Întrebat la ZIUA LIVE despre o posibilă relaxare pe zone încă de la 1 mai, așa cum își dorea primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, edilul Clujului a spus că acest lucru nu este posibil.

„Exclus, acest lucru nu se poate face de un primar, se poate face doar de Guvern, prin ordonanțe militare sau prin decretul președintelui. Aceste măsuri se instituie prin decret și se ridică prin decret. Este o chestiune de legalitate. Evident, și eu, ca primar, mi-aș dori să fac asta (relaxarea restricțiilor – n. red.) de la 1 mai, chiar dacă aș putea, dar legal nu este posibil.

Înțeleg ce spune domnul Bolojan, pentru că și în zona Bihor, și în zona Cluj, gradul de conformitate a cetățenilor la măsurile impuse de autorități este mai mare și e firesc ca atunci când când se vor ridica restricțiile să se înceapă cu aceste zone.

Vă dau exemplul Italiei, unde primul ministru spunea că relaxarea se va face conform unui plan care ia în considerare particularitățile teritoriale. E posibil ca și la noi să se întâmple așa, nu știu, dar dacă și clujenii își vor menține acest comportament”, a spus primarul.

Boc a precizat că vârful epidemiei se anunță la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare și că nu trebuie să vorbim de relaxarea restricțiilor înainte de 15 mai, iar măsurile minimale anticoronavirus vor trebui respectate și în următoarele 12 luni.

“Până în 15 mai nu trebuie să se vorbească de nicio măsură de relaxare; nici la nivel național, nici local, trebuie să respectăm în continuare măsurile. După vârf, dacă vedem că urmează o stagnare de două săptămâni, vom putea vorbi de relaxare, de la 15 mai. Minimum 12 luni de aici înainte vom fi sub incidența acestor măsuri – distanțare socială, purtare de măști, evitare de întâlniri în grupuri mari. Aceste lucruri vor fi regula în următoarele 12 luni”, a subliniat Boc. 

Comenteaza