Când începe modernizarea Bulevardului 21 Decembrie. Transportul alternativ și pietonii câștigă teren

Când începe modernizarea Bulevardului 21 Decembrie. Transportul alternativ și pietonii câștigă teren
| Foto: Planwerk

Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca va fi modernizat cu 12 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Conform noului proiect, prioritate vor avea transportul în comun și cel alternativ, dar și pietonii. 

Consilierii locali au aprobat (cu 24 de voturi pentru), în ședința din 8 mai, proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Lucrări de modernizare Bd. 21 Decembrie: realizare benzi dedicate transportului public în comun – Etapa 1 (inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban)”.

Investiția se ridică la 56 de milioane de lei (aproape 12 milioane de euro), bani nerambursabili de la Uniunea Europană (exercițiul finanaciar 2014-2020, Programul Operațional Regional - POR, Axa prioritară 4), contribuția municipiului Cluj-Napoca fiind de 1,2 milioane de lei şi cofinanţarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 1,1 milioane de lei.

Dispare o bandă pentru maşini, apar benzi pentru bus și velo 

Modernizarea Bd. 21 Decembrie se va efectua pe tronsonul Biserica Sfântu Petru - intersecția cu str. Regele Ferdinand. Primăria a solicitat un proiect de la Planwerk, societatea de arhitectură care a regândit și Piața Unirii.

Conform planșelor, bulevardul va avea piste de biciclete pe ambele părți ale drumului, iar banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun va fi separată fizic de benzile pentru traficul general. Vor fi plantați arbori, așa cum sunt și pe Horea sau pe Moților.

Dispare însă o bandă auto pe sensul spre centru, dar nu și în intersecții, iar în locul parcării din fața bisericii Sfântu Petru ia naștere o piațetă, cu arbori și băncuțe.  Mai multe detalii, AICI! Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, bulevardul va fi prima stradă din țară care va avea un sistem de depistare a autovehiculelor care trec pe culoarea roșie a semaforului. Mai multe detalii, AICI! 

Licitație publică, lansată în februarie 2019 

Amintim că, în februarie 2019, Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia publică pentru "proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii lucrări de modernizare Bd. 21 Decembrie: realizare benzi dedicate transportului public în comun - etapa 1 (inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare spaţiu public, semaforizare, iluminat public şi mobilier urban)".

Șantierul pornește în 2020 

"Au fost depuse trei oferte, care se află în evaluare tehnică", a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. La rândul său, edilul Emil Boc a explicat: "Urmează ca în termen rezonabil, comisia să declare câștigătorul. Proiectarea este de două luni de zile, după care poate începe execuția. Depinde de contestații. Dacă nu sunt și vremea permite, lucrările pot debuta în toamna/iarna acestui an, cel târziu în primăvara anului viitor". 

Trei oferte au fost depuse în cadrul acestei licitații, fiind vorba despre firme care au mai avut sau derulează contracte cu Primăria Cluj-Napoca. Este vorba despre Diferit SRL (cu 11 subcontractori) - (contracte: podurile Traian, Porțelanului, nodul N, întreținere drumuri), ARL Cluj (cu 10 subcontractori și firma de proiectare Planwerk ca terț) - societatea aparţine grupului Strabag Austria și a executat modernizarea aleilor din Parcul Central sau a pieței Unirii, respectiv asocierea Astor Com - Ianus SRL - Damar Consult (cu patru subcontractori) - a furnizat piatra cubică pentru străzile din centrul orașului. În prezent, procedura este în faza de evaluare calificare/ ofertă tehnică. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza