Calendarul pentru "schimbarea la faţă" a pieţei Mihai Viteazul

Calendarul pentru
Administraţia locală şi Ordinul Arhitecţilor din România au semnat ieri protocolul de colaborare pentru modernizarea zonei pieţei Mihai Viteazul prin organizarea unui concurs de arhitectură.

O echipă de arhitecţi va trasa elementele de temă, iar la începutul lunii martie va fi lansat concursul de soluţii pentru modernizarea pieţei Mihai Viteazul. La mijlocul lunii iulie se estimează că se va şti câştigătorul. Acesta a fost calendatul estimativ trasat ieri de preşedintele OAR, arhitectul Şerban Ţigănaş.

Ordinului Arhitecţilor din România a intrat, începânt de ieri, oficial, într-un parteneriat cu administraţia locală pentru pregătirea unui concurs privind amenjarea Pieţei Mihai Viteazul. Primarul Emil Boc şi peşedintele OAR Şerban Ţigănaş au semnat, în acest sens, un protocol de colaborare. "Am făcut un pas în faţă pentru modernizarea zonei pieţei Mihai Viteazul pe parte instituţională. Am receptat şi am fost de acord cu propunerile arhitecţilor ca să punem accentul pe aspectul calitativ, în detrimentul celui cantitativ. Această amenajare a unui spaţiu foarte important al oraşului va aborda o zonă mai extinsă, probabil pornind de la strada Bariţiu, va prinde şi Canalul Morii şi va merge până în spatele halei agroalimentare", a menţionat primarul. "Am agreat propunerea OAR, ca modernizarea să nu se rezume doar la scuarul din faţa statuii, ci să se extindă, şi să aibă în vederea mai multe aspecte, precum cel de modernizare urbană, integrarea a Canalului Morii, utilizarea malurilor Someşului, traficul, în special din intersecţia centrală Piaţa Mihai Viteazul, chiar rediscutarea transportului în comun din zona pieţei", a precizat primarul Emil Boc. Acesta a mai precizat că proiectul se va face etapizat, începând cu modernizarea pieţei propriu-zise, pentru a opri degradarea acesteia, după care, în urma finalizării concursului de soluţii se va trece la aplicarea la scară extinsă.


Procedura se va desfăşura în două etape: cea de studiu, care se va finaliza cu un masterplan şi cea de detaliere a spaţiilor publice considerate importante pentru regenerarea întregii zone. Suma necesară organizării procedurii nu a fost încă estimată, dar aceasta va fi asigurată din bugetul local, în vreme ce OAR intrevine cu expertiză, a precizat preşedintele Ordinului. "5 martie este un termen realist de lansare a concursului. Cele două etape de procedură se pot încheia până la mijlocul lunii iulie, aşa că este foarte posibil să avem lucrări "atacate" până la sfârşitul anului", a detaliat Ţigănaş calendarul de lucru.

„Considerăm că lucrările publice care vizează suprafeţe importante din oraş trebuie realizate pe bază de concurs", a spus arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică. Cu toate acestea, administraţia locală nu are mai mult de două exemple de astfel de proceduri lansate în ultimii şapte ani: Bulevardul Eroilor - Piaţa Unirii şi Centrul Cultural Transilvania. Juriul (din 5-7 persoane) care va analiza propunerile va fi unul compus din specialişti din mai multe domenii şi ar putea fi unul internaţional. În urma primei etape vor fi selectate cinci propuneri, urmând ca echipele semnatare să se confrunte în faza a doua. Echipa declarată câştigătoare în urma concursului va fi cea responsabilă de proiectul de amenajare a zonei pieţei M.Viteazul.

Intervenţiile de remediere a problemelor stringente apărute în urma degradării pieţei, cum ar fi gropile din faţa statuii Mihai Viteazul, vor fi efectuate de Primărie în momentul reluării programelor de întreţinere străzi.


"Zona pieţei este una sufocată de diverse interese, de persoane, de trafic, avem acolo anomalia placării Canalulului Morii, e un spaţiu supus unui proces de degradare urbană, o zonă neatractivă din punct de vedere comercial. În plus, piaţa este un nod de transport în comun major, cu nu mai puţin de 36 de linii care o traversează, chestiune care va trebui avută în vedere", a menţionat Ţigănaş.

Comenteaza