Calendarul lucrărilor la METROU februarie - aprilie 2025! Se introduc PILOȚI forați ca să nu alunece dealurile / La ce adâncine intră ''cârtițele''

Calendarul lucrărilor la METROU februarie - aprilie 2025! Se introduc PILOȚI forați ca să nu alunece dealurile / La ce adâncine intră ''cârtițele''

Primarul Emil Boc a făcut câteva precizări legate de calendarul care vizează lucrările la proiectul metroului și finanțarea acestuia.

Piloți forați ca să nu alunece dealurile 

Emil Boc a precizat că firmele din consorțiul condus de turcii de la Gulermak, care se ocupă de construcția metroului, încep construirea stațiilor în avans, înainte de intrarea cârtițelor în subteran pentru că, odată coborâte în puț, cele două TBM-uri nu mai pot fi oprite. Acestea vor săpa la 15 metri adâncime. De menționat este faptul că a apărut o problemă, și anume o lucrare suplimentară cu piloți forați la stația de lansare a cârtișelor din stația Teilor.

„Puțul se face la 15 m adâncime, iar în pregătirea lui, s-au observat la peste 30 de m, mișcări de teren la un deal din apropiere și se studiază să nu existe un risc de alunecare de teren. S-a găsit o soluție tehnică într-un timp record și lucrările de consolidare cu piloți forați încep în februarie și se încheie în martie. Mâine, 25 februarie, încep lucrările la piloții forați pentru puțul de lansare al TMB-ului din Stația Teilor. 

În martie, vor fi finalizate lucrările la piloți forați pentru puțul de lansare din Stația 2 Teilor. În martie se va finaliza documenția pentru stația 2 – Teilor și 3 – Copiilor, proiectul tehnic de execuție a căptușelii tunelului, segmenți prefabricați pentru tunel, va fi finalizat. Proiectarea puțului de lansare a TBM-urilor, săpătură deschisă stația 2 Teilor, va fi finalizată, apoi proiectele tehnice de execuție ale stațiilor care urmează. În martie încep lucrările la execuția zidului puțului de lansare stația Teilor, iar în aprilie lucrări de relocare a utilităților la stația 3 Copiilor și stația 4 – Sănătății. Nu se pot declanșa lucrări în subteran fără să fie făcute un număr mare de stații în avans pentru că TBM-urile, odată intrate, nu mai pot fi oprite", a spus edilul. 

În ce privește finanțarea, primarul a mai spus: „Este decizia Guvernului, autoritatea contractantă de la Cluj nu are niciun fel de culpă în ceea ce înseamnă comunicarea dintre SEAP și Jurnalul oficial al UE. Faptul că Jurnalul oficial al UE a răspuns după 48 de ore, și nu în 48 de ore, cum cerea legea, să spună dacă e vreo problemă, SEAP a publicat și a dat drumul la procedură să meargă mai departe.

La final de martie 2025, constructorul va anunța data exactă de intrare a ''cârtițelor'' în subtreran. 

De unde vin banii pentru metrou 

Despre finanțarea proiectului, edilul a precizat: ''Deci legea românească a respectat tot ce era în vigoare în acel moment, Jurnalul Oficial avea obligația ca în 48 de ore să spună <<NU>>. După care, peste 72 de ore au venit și au spus << e o eroare tehnică>>, dar trenul plecase din gară, pentru că SEAP nu a mai oprit procedura, nu se mai putea opri. Nu noi suntem în legătură directă cu Jurnalul Oficial al UE, decizia va fi a Guvernului în cadrul negocierii pe PNRR. La ora la care vorbim, proiectul este în PNRR. Am asigurat finanțare complementară din certificatele verzi pentru tot proiectul. Deci nu există o problemă de finanțare a metroului și a fost finanțat avansul”.

Comenteaza