BUGETUL CLUJULUI. Bani pentru troleibuze, pentru un parking nou şi aquapark

BUGETUL CLUJULUI. Bani pentru troleibuze, pentru un parking nou şi aquapark
Primăria a publicat joi, pe site-ul propriu, proiectul de buget al municipiului pentru anul 2016. În el se regăsesc mai multe dintre planurile anunţate de primar, inclusiv cele din topul priorităţilor, publicat de ZIUA de CLUJ.

Bugetul total al municipiului este din nou peste un miliard de lei, mai exact 1.116.388.238 lei. Din aceşti bani, 348 de milioane de lei merg către dezvoltare. Primăria are numeroase proiecte, unele continuate de anul trecut, altele noi.

Spre deosebire de cele din diversele strategii de dezvoltare, despre care ZIUA de CLUJ a relatat pe larg, aici e vorba despre planuri concrete, pentru care municipalitatea a găsit resurse bugetare.

Cea mai mare sumă, 47.000.000 de lei, merge către CREIC, Centrul Regional de Excelenţă în Industrii Creative, supranumit „Buftea de Cluj" sau „Hollywood-ul pitic", parte a proiectului Cluj Innovation City.

Citeşte şi: Topul priorităţilor primarului Emil Boc, pentru 2016

22 de milioane de lei pentru troleibuze

Proiectul considerat prioritar de primar era legat de un transport public modern. Poate şi de aceea, Primăria a pus deoparte 22 de milioane de lei, cu titlul de „dotări independente", pentru Compania de Transport Public (CTP), bani care ar urma să fie folosiţi pentru cumpărarea de troleibuze.

Contractul-cadru pe care Compania de Transport Public (CTP) l-a semnat cu Astra Vagoane Călători Arad prevede cumpărarea a 20 de troleibuze articulate. Astra a câştigat licitaţia care a avut loc în 23 septembrie 2015 şi la care au mai participat cehii de la SOR şi Skoda. Înţelegerea cu firma arădeană controlată de omul de afaceri Valer Blidar se întinde pe doi ani şi că troleibuzele vor sosi din mai 2016 până în iunie 2017. Acest calendar ajută municipalitatea şi CTP să plătească doar o tranşă din cele 42 de milioane de lei în 2016.

În plus, în buget este prevăzută şi partea de cofinanţare pentru cele zece autobuze electrice pe care Clujul urmează să le cumpere cu bani de la guvernul Elveţiei, respectiv costurile studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic.

Se face parking în Hasdeu

Primăria are în plan construirea unui parking suprateran nou, pe strada Hasdeu. În buget sunt prevăzuţi bani pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, dar şi 15 milioane de lei pentru lucrările propriu-zise. Sunt prinşi în buget şi 4,6 milioane de lei pentru terminarea parkingului suprateran din zona Mehedinţi-Negoiu.

Un proiect mai vechi al primăriei se trezeşte la viaţă anul acesta: pietonalizarea aripii de vest a Pieţei Unirii. Sunt puşi deoparte 2,4 de lei pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi începerea lucrărilor pentru noua clădire a Filarmonicii, un proiect răs-amânat.


Primăria a găsit bani pentru construirea a două creşe, una pe strada Episcop Nicolae Ivan - 1.050.000 de lei, alta pe strada Donath 238 - 2.159.000 de lei, de asemenea va comanda studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru construirea unei creşe pe strada Grigore Alexandrescu.

Municipalitatea începe şi procedurile pentru reabilitarea fântânii arteziene de pe strada Cuza Vodă, în apropiere de Prefectură.

Peste 6 milioane de lei pentru aquapark

Municipalitatea se implică tot mai mult în construirea unui aquapark, pe amplasamentul ştrandului Sun. Primul pas va fi modernizarea bazinului olimpic existent şi acoperirea acestuia cu un balon presostatic cu triplă membrană, cu dimensiunea de 64 x 37,3 x 10 metri, care va permite să fie folosit şi pe timp de iarnă. Pentru acest obiectiv s-au alocat deja 2,57 milioane de lei + TVA regiei care administrează baza, RADP. ZIUA de CLUJ a scris că licitaţia pentru modernizare s-a încheiat şi că lucrările vor începe în curând, iar termenul de finalizare este 1 iunie.

În buget sunt prevăzuţi bani pentru continuarea lucrărilor şi pentru amenajarea unui patinoar, astfel că vor mai merge către RADP 550.000 de lei pentru documentaţie şi 3.005.000 de lei pentru lucrări.

Bugetul menţionează şi podurile pe care primăria doreşte să le reabiliteze: este vorba despre podul Traian, despre cel de pe strada Porţelanului şi despre puntea pietonală din Grigorescu. Deşi există proiect pentru podul Garibaldi, modernizarea acestuia nu intră în vederile municipalităţii pentru anul în curs.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat într-o şedinţă de consiliu local. Potrivit art. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, acesta trebuie să fie adoptat într-un termen de 45 de zile de la data publicării legii de aprobare a bugetului de stat în Monitorul Oficial. Cum Legea bugetului de stat pe anul 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 941 din 19.12.2015, înseamnă că ar trebui să avem un buget local adoptat cel târziu în 2 februarie.

Boc despre bugetul pe 2016

Primarul Emil Boc a comentat proiectul de buget publicat pe site-ul primăriei. "Continuăm modernizarea transportului în comun, dacă anul trecut am cumpărat 50 de autobuze noi, în 2016 vom achiziţiona 10 troleibuze noi, de ultimă generaţie, de asemenea vor fi achiziţionate autobuze electrice din fonduri elveţiene şi sperăm tramvaie noi din fonduri europene. Şase din cele 10 troleibuze noi vor fi cumpărate din banii primăriei şi consiliului local, iar 4 din banii Companiei de Transport Public. Prin asta dorim să modernizăm transportul în comun şi să trecem la ceea ce ne-am propus, adică prioritizarea transportului în comun în Cluj-Napoca. E clar că fără această prioritizare nu vom reuşi să găsim soluţii pentru a ajunge la serviciu sau la întâlnirile pe care le avem în municipiu. (...) Datele studiului de mobilitate din 2015 ne arată că în Cluj-Napoca intră şi ies într-o zi aproximativ 60.000 de maşini, iar noi încercăm să venim cu un transport în comun performant, cu autobuze, troleibuze, tramvaie, moderne, prin care să-i încurajăm pe clujeni să renunţe cât mai mult la maşină, ştiind că pot să conteze că dacă se urcă la 7,05 pe autobuz în Mănăştur, pot să ajungă la 7,45 la serviciu în cealaltă parte a oraşului în condiţiile în care vom prioritiza traseele de transport. În al doilea rând, m-aş referi la finalizarea proiectelor începute, finalizarea proiectelor din zona Lomb, finalizarea străzii Făget, care am început-o pe fonduri europene şi unde am cheltuit 8 milioane de lei din fonduri europene, adică două treimi din banii necesari, bani care altfel i-am fi pus în 2015 din bugetul local, să finalizăm - în parteneriat cu guvernul - baza sportivă şi de agrement din cartierul Gheorgheni, contruită pe 9,4 hectare şi finalizarea şcolilor Eminescu, Avram Iancu şi Agârbiceanu, termenul va fi începutul anului şcolar, sperăm să fie unele chiar mai repede gata", a spus primarul.

Comenteaza