Breaking news Video Foto Buget mai mare în 2021 pentru Cluj-Napoca. VEZI ce investiţii se finalizează anul acesta

Buget mai mare în 2021 pentru Cluj-Napoca. VEZI ce investiţii se finalizează anul acesta

Primarul Emil Boc a prezentat luni proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021. Acesta va fi supus consultării publice. 

Bugetul municipiului pe anul 2021 este de 433 de milioane de euro, adică 2,1 miliarde de lei, în creștere cu 22,88% față de bugetul pe 2020 (354.191.251 euro). 50,70% din sumă va fi destinată secțiunii de funcționare - 219 milioane de euro, iar 49,30% vor merge pe dezvoltare - 213 milioane de euro.

"Avem o creştere a bugetului local cu 28%, se datorează în principal fondurilor europene - unde avem o creştere de 64 milioane de euro faţă de anul anterior, câteva cheltuieli legate de venituri proprii şi din cotele defalcate din impozitul pe venit sau taxa pe valoarea adăugată. Ceea ce arată că suntem pe o direcţie bună a Clujului, chiar dacă trăim într-o perioadă dificilă. Fără fonduri europene, ar fi un buget mai mic faţă de anul trecut. La fiecare leu pe care clujenii îl plătesc prin impozite şi taxe locale, primăria atrage 3 lei din fonduri europene", a declarat Boc.

Buget mai mare în 2021 pentru Cluj-Napoca. VEZI ce investiţii se finalizează anul acesta

 

Edilul Clujului a prezentat investiţiile care vor fi terminate în acest an, cât şi cele care demarează anul acesta ori cele pentru care vor fi organizate licitaţii publice. Până la finele anului, clujenii se vor putea bucura de baza sportivă La Terenuri, Pădurea Clujenilor, skateparkul Rozelor, 10 noi tramvaie, modernizarea străzilor din jurul Parcului Central, Turnul Pompierilor. De asemenea, se vor finaliza Planul Urbanistic Zonal pentru Sopor, locuinţe sociale şi noi grădiniţe.

Buget mai mare în 2021 pentru Cluj-Napoca. VEZI ce investiţii se finalizează anul acesta

 

Buget mai mare în 2021 pentru Cluj-Napoca. VEZI ce investiţii se finalizează anul acesta

Buget mai mare în 2021 pentru Cluj-Napoca. VEZI ce investiţii se finalizează anul acesta

 

Buget mai mare în 2021 pentru Cluj-Napoca. VEZI ce investiţii se finalizează anul acesta

Bugetul județului Cluj pe anul 2021, cel mai mic din ultimii patru ani

Şi președintele Consiliulului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a prezentat bugetul județului pe 2021, care este în scădere cu 20% față de anul trecut. „Din păcate, în acest an, bugetul pe anul 2021 va avea o scădere. Bugetul CJ pe anul acesta este cel mai mic din ultimii patru ani. Estimăm că bugetul va fi de 930-935 de milioane de lei, aproximativ cu 20% mai mic față de 2020.

Este influențat și de banii europeni pe care reușim să-i atragem, iar fără fonduri europene, bugetul pe anul acesta ar fi de numai 426 de milioane de lei. Această criză, această pandemie care au afectat toate domeniile vieții noastre sociale, economice, au influențat bugetele noastre. Practic, ne-am reîntors în 2017, un regres de patru ani, bugetul fiind similar cu cel de atunci. De asemenea, am redus cheltuielile de personal pe 2021 cu aproximativ 16%”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Șeful județului susține că, tot pe anul 2021, s-a simțit o diminuare cu 25-27% față de 2020, în ceea ce privește bunurile și serviciile. Spitalul Monobloc de Copii și Centrul Integrat de Transplant sunt cele mai importante proiecte ale județului Cluj pe anul curent. Park and Ride-ul de la Aeroportul Cluj, Parcul Etnografic Romulus Vuia, Tetarom V și modernizarea sediului CJ Cluj sunt suspendate în 2021.

Proiectele Clujului, prinse în PNRR

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) a fost pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Proiectelor Europene, după o primă aprobare în guvern.

Proiectele Clujului care au fost cuprinse în PNRR sunt următoarele:
• A3 – anumite secțiuni și Centura Metropolitană Cluj
• Trenul metropolitan Cluj Napoca
• Construirea de noi magistrale de metrou în regiunea București-Ilfov și Cluj
• Legătura Apahida (Est Cluj-Napoca) – Jucu (zona industrială și logistică)
• Modernizarea căii ferate Cluj-Napoca - Episcopia Bihor

PNRR reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România. Potrivit documentului, guvernul a bugetat cheltuieli de 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României.

Comenteaza