„Buftea de Cluj", în impas. O parte din fondurile europene s-ar putea pierde

„Buftea de Cluj
Una caldă, una rece. Aşa ar putea fi caracterizate pe scurt două dintre proiectele primăriei clujene derulate cu fonduri europene.

Unul dintre proiecte se va finaliza până la sfârşitul lui 2015, pe când celălalt de-abia anul viitor. Este vorba de Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), numit de presă şi „Buftea de Cluj" şi Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi (TEAM).

Cele două se construiesc în zona Lombului, fiind finanţate în procent de 50 la sută din fonduri europene. Ovidiu Câmpean, managerul de proiect al celor două obiective, ne-a declarat că în acest moment lucrările la TEAM sunt finalizate în proporţie de 85-90 la sută şi că această investiţie va fi gata până la sfârşitul anului 2015. Valoarea contractului în acest caz este de peste 27 de milioane de lei fără TVA, iar executantul este o asociere de firme care are ca lider o societate comercială clujeană, TCI Contractor General SA.

Celălalt obiectiv, CREIC, este realizat în procent de circa 60 la sută. Contractul de execuţie, în valoare de peste 42 de milioane de lei fără TVA a fost semnat în 2013 cu asocierea Valve International - RDV Construct / White Star International - Team NetEngineering.

Contractul cu executantul a fost reziliat în primăvara acestui an, după ce liderul asocierii, Valve Internaţional, a intrat în insolvenţă. În luna iulie municipalitatea a scos la licitaţie partea de lucrări care a mai rămas de executat. Cinci firme de construcţii, dintre care patru din Cluj şi una din Botoşani au depus oferte pentru continuarea lucrărilor până la termenul limită de la sfârşitul lunii august.

Cele cinci oferte se află încă în procedură de evaluare la Primăria Cluj-Napoca. Managerul de proiect Ovidiu Câmpean, a declarat că până la sfârşitul lunii octombrie va fi anunţat câştigătorul licitaţiei. Potrivit primarului Emil Boc, termenul de finalizare la „Buftea de Cluj" va fi luna iulie a anului 2016.

Problema care se pune acum este cheltuirea restului de bani europeni aferenţi proiectului, care trebuie făcută până la sfârşitul anului. Ovidiu Câmpean spune că dacă nu vor exista contestaţii la anunţarea câştigătorului licitaţiei pentru restul de lucrări, care să prelungească procedura, aceşti bani se vor putea cheltui.

„Este vorba de circa 15 la sută din valoarea contractului. Situaţia exactă o s-o ştim la finalul lunii decembrie. În cazul în care aceşti bani nu vor mai putea fi absorbiţi, o să continuăm lucrarea din fondurile municipalităţii. Nu se dă nici un ban înapoi din fondurile europene rambursate deja", afirma managerul de proiect din partea primăriei clujene.

Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) va fi un loc în care vor activa firme din domenii precum producţie cinematografică, IT, cercetare, dezvoltare, inovare şi tot ce înseamnă industrii creative.

Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi (TEAM) este un parc tehnologic dezvoltat pentru activităţi de producţie şi microproducţie, existând atât corpuri administrative, cât şi hale de producţie destinate IMM-urilor.

 

 

Comenteaza