Bronz şi bălăceală la standarde noi. Ştrandul din Grigorescu se pregăteşte pentru modernizare

Bronz şi bălăceală la standarde noi. Ştrandul din Grigorescu se pregăteşte pentru modernizare
Municipiul Cluj-Napoca se va lăuda în viitorul apropiat cu un ştrand la standarde europene. Proiectul de modernizare a ştrandului din cartierul Grigorescu a ajuns pe masa consilierilor locali şi a obţinut, în unanimitate, votul aleşilor. Aşadar, administratorii bazei de agrement au liber la începerea şantierului.

Clujul nu stă prea bine la capitolul ştranduri şi baze de agrement, aşa că modernizarea bazei din Grigorescu a devenit o prioritate pentru oraş. Potrivit proiectului care a trecut de votul consilierilor locali, ştrandul Sun se va transforma într-unul modern.

Din 2008, baza de agrement se află în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. Iniţial, Consiliul Local a încercat concesionarea ştrandului şi construirea unui parc acvatic prin atragerea unui investitor, dar nu a avut ofertanţi. Astfel, conducerea RADP a decis să încerce modernizarea acestuia cu bani de la bugetul local.

În linii mari, proiectul de modernizare presupune lucrări de refacere a bazinelor, refacerea aleilor pietonale, realizarea iluminatului, amenajare peisagistică, precum şi amenajarea unei parcări. Durata de realizare a investiţiei este de trei luni, iar finaţarea se face din bugetul local, valoarea estimată a întregii investiţii ridicându-se la suma de 3.770.559 lei.

Proiectul presupune lucrări de reface a celor trei bazine existente în complex. În ceea ce priveşte bazinul oplimpic pentru înot, se va reface integral partea superioară a bazinului în vederea reducerii înălţimii la maxim un metru şi jumătate, se va reface sistemul de filtrare a apei şi se va monta un sistem de încălzire a acesteia. Bazinul de începători, precum şi cel pentru copii vor suferi, în mare, aceleaşi schimbări: refacerea sistemului de filtrare, înlocuirea pompelor de apă, izolarea şi placarea bazinului şi montarea sistemului de încălzire a apei.

În proiect este prevăzută refacerea aleilor pietonale de acces spre bazine cu pavaj modern, precum şi refacerea aleii principale. În ceea ce priveşte amenajarea peisagistică, proiectul presupune plantarea de arbori, arbuşti şi flori şi mobilier de parc modern. Se vor amenaja trotuare şi spaţii verzi pentru delimitare, dar şi aproximativ 200 de locuri de parcare. Nici partea de ecologie nu este lăsată la o parte, ci proiectul presupune dotarea complexului cu coşuri de gunoi pentru colectare selectivă.

Cu toate că modernizarea ştrandului presupune o investiţie mai mare, deocamdată municipalitatea a acordat, conform proiectului de buget votat, doar 200.000 de lei, însă este posibil ca la rectificările bugetare de pe parcursul anului să se obţină şi alte fonduri necesare.

Dacă până acum ştrandurile clujene intrau în pauză în sezonul rece, situația s-a schimbat în la începutul acestui an. Conducerea RADP a încercat să facă baza de agrement din Grigorescu funcţională şi în perioada iernii, transformând-o în patinoar natural, iar cele trei bazine s-au arătat a fi numai bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Planurile în acest sens vor continua şi în următorul sezon rece.

Comenteaza