Boc vrea comasarea judeţelor pe regiuni istorice. "Cel puțin 800.000 de locuitori, ca să putem moderniza cu adevărat ţara pe bani europeni"

Boc vrea comasarea judeţelor pe regiuni istorice. "Cel puțin 800.000 de locuitori, ca să putem moderniza cu adevărat ţara pe bani europeni"

Prin regionalizare am putea să atragem mult mai multe fonduri europene, susține edilul clujean Emil Boc.

Ca să avem o ţară ca afară trebuie să scăpăm de structurile învechite, clientelare, spune Emil Boc. Primarul Clujului propune din nou regionalizarea, nu prin Constituţia României, că ar fi mult prea greu, ci prin comasarea judeţelor pe regiuni istorice. Astfel, am putea atrage mult mai uşor fonduri europene şi am putea să vedem o Românie dezvoltată în scurt timp, la standarde europene.

„Să avem judeţe sau regiuni cu minimum 800.000 de locuitori. Astăzi doar Suceava îndeplineşte această condiţie, în rest toate judeţele din România nu ating o asemenea cerinţă; în consecinţă nu putem absorbi nici fonduri europene, nici moderniza cu adevărat ţara pentru că există o fărămiţare teritorială foarte mare.

Eliminarea acestor structuri - eu le-am numit structuri clientelare de 55 de ani - ar oferi spaţiului public ocazia unei mai mari transparenţe şi respiraţie democratică în tot ce înseamnă sistem administrativ din România.

Adică administraţia să fie cât mai aproape de cetăţean pentru că acea lege, din 1968, este din timpul regimului comunist care avea în vedere principiul centralismului democratic. Noi cu un pas suntem în Uniunea Europeană, dar cu alt pas suntem în trecut, în comunism, prin organizarea administrativ-teritorială a ţării”, a spus Emil Boc, primar Cluj-Napoca.

Chiar dacă Boc vede acest lucru ca fiind o prioritate, nu are speranţe că se va întâmpla în viitorul apropiat. „Sunt puţine şanse ca un asemenea proiect în perioada următoare să se impună pentru că nu există pe agenda publică şi pe agenda politicienilor din România. Dar el nu trebuie uitat pentru că va avea o contribuţie majoră la modernizarea acestei ţări”, a continuat edilul clujean.

Comenteaza