Boc solicită Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor: "Noi ne uităm la Guvern, iar Guvernul se uită la stele"

Boc solicită Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor:
Primarul municipiului Cluj-Napoca şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia luată la sfârşitul lunii mai de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de a interzice ridicare maşinilor parcate neregulamentar, susţinând că în urma acestei noi reglementări primăriile din ţară sunt paralizate, iar cetăţenii sunt nervoşi din cauza acestei situaţii.

După ce ÎCCJ a decis că ridicarea maşinilor parcate neregulamentar va fi interzisă odată cu publicarea deciziei, nemulţumirile faţă de noua reglementare devin vizibile. Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că primăriile din întreaga ţară sunt blocate de acest demers şi solicită ajutor din partea Guvernului.

"Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor (parcate neregulamentar - n.red), pentru că numai Guvernul poate să o facă în acest moment. Guvernul fie emite regulamentul de ridicare a maşinilor, aşa cum s-a angajat prin Ordonanţă de Urgenţă, fie modifică această ordonanţă şi spune că autorităţile locale pot emite ele regulamentele de ridicare a maşinilor. Până când Guvernul nu ia una dintre cele două soluţii, noi, practic, suntem paralizaţi, blocaţi, cetăţenii nervoşi, iar primăriile fără mijloace de a interveni acolo unde există abuzuri şi sunt parcate maşini neregulamentar, pe treceri de pietoni sau blochează linia de tramvai", a explicat Emil Boc.

La Cluj, ridicarea maşinilor a fost făcută de o regie a municipalităţii, RADP, nefiind înregistrate abuzuri, însă activitate a fost blocată în urma deciziei ICCJ. Astfel, primăriile nu au dreptul de a ridica maşini în baza regulamentelor locale, numai dacă ar exista un regulament emis de Guvern, iar orice altă acţiune de acest fel ar putea fi sancţionată.

Potrivit lui Boc, cetăţenii cer Primăriei Cluj-Napoca să rezolve problema, fără să ştie că problema este de competenţa Guvernului. "Noi ne uităm la Guvern, iar Guvernul se uită la stele, din nefericire. (...) Dacă noi am ridica maşini, oricine ne-ar da în judecată ar câştiga de pe scaun şi am fi obligaţi să plătim şi despăgubiri. De peste zece zile, clujenii au nervii întinşi la maxim, iar telefoanele Primăriei se înroşesc de situaţiile în care nu se mai pot ridica maşini", a precizat edilul.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit în data de 25 mai că maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale.

În Cluj-Napoca, în 2014 au fost ridicate 2772 autovehicule. Cuantumul amenzilor pentru staţionare neregulamentară în perioada ianuarie-iunie 2014 a fost de 4-5 puncte amendă, în valoare de 360-450 Ron, la care s-au adăugat 3 puncte de penalizare (punct amendă 90 Ron), iar pentru perioada iulie-decembrie a fost de 4-5 puncte amendă, în valoare de 380-475 Ron, plus 3 puncte de penalizare (punct amendă 95 Ron).

În ceea ce privește mașinile ridicate în 2015, până la data de 25 mai numărul acestora a ajuns la 1000. Cuantumul amenzilor pentru staţionare neregulamentară în perioada a fost de 4-5 puncte amendă, în valoare de 390-487,5 Ron, plus 3 puncte penalizare (punct amendă 97,5 Ron).

Sumele încasate din procesele-verbale de constatare a contravenţiei se fac venit la bugetul local.

Comenteaza