"Boc să-şi asume eşecul transformării proiectului Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic"

Consilierii locali PNL îi cer lui Boc să își asume public eșecul transformării proiectului Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic.

"Municipalitatea a pierdut un proces important astfel că sunt șanse mari ca bugetul și patrimoniul Clujului să se diminueze foarte mult, în perioada următoare. Reprezentanții Real Estate au anunțat deja că sunt deciși să-și protejeze investiția realizată până în prezent, de 8 milioane de euro - care se reflectă, probabil, în studii de fezabilitate și de impact, hârtii care au produs zero rezultate, exact așa cum de altfel ne-a obișnuit și Primăria Cluj Napoca, în epoca Boc. În consecință, vom vedea cum Primăria va avea obligația să restituie marelui investitor Arpad Paszkany - prietenul căruia Boc i-a dăruit, cu atâta avânt, proiectul „Cartierul Tineretului", cel puțin această sumă de 8 milioane de euro. Sunt bani care vor fi achitați din bugetul administrației locale, mai exact din buzunarele clujenilor. La fel de grav este și faptul că municipalitatea riscă să rămână fără o parte din terenul pe care l-a angajat în cadrul acestui proiect. Și nu mai punem la socoteală blocajul în care se află această investiție, de ani de zile. Domnul Boc a girat un proiect de pe urma căruia Clujul n-a avut absolut nici un beneficiu, ar trebui să-și asume public acest eșec și chiar să plătească pentru el", transmit printr-un comunicat de presă consilierii locali ai PNL.

De cealaltă parte, primarul Emil Boc nu pare afectat de decizia instanţei, declarând astăzi că o eventuală continuare a proiectului imobiliar Cartierul Tineretului e benefică pentru totă lumea: "E un conflict acolo între asociaţi. Respectăm deciziile instanţelor. După ce se închieie toate procedurile judiciare putem să avem discuții. Noi nu avem nici o problemă să continuăm proiectul. Poate, odată cu dezgheţarea vremurilor imobiliare se poate continua proiectul Cartierul Tineretului. A căzut pe fondul crizei economice, poate acum e o şansă de a se relua proiectul".

În 2006, primarul Emil Boc a implicat municipalitatea într-un proiect ce viza constituirea unei societăți comerciale, în care Consiliul Local a intrat cu o suprafață de 203 hectare. Astfel, municipiul a devenit partener în cadrul societății „Cartierul Tineretului" cu 51% din acțiuni. Restul era deținut de investitorii Polus Real Estate.

Imediat după aprobarea în Consiliul local a reconversiei Cartierului Tineretului în Parc foto-voltaic, unul dintre partenerii firmei Polus Real Estate a cerut anularea în instanţă a hotărârilor deliberativului local privind reconversia proiectului şi dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului.

"Miza procesului de lichidare a societății este, de fapt, de natură patrimonială. Să ne reamintim de motivarea HCL din iunie anul trecut, prin care, în sfârșit, municipalitatea clujeană se hotărâse să apere și interesele clujenilor și să angajeze serviciile juridice ale unei case de avocatură, în care se specifica: <<Caracterul complex al litigiilor, precum şi împrejurarea că dacă hotărârea de dizolvare a Cartierului Tineretului ar rămâne irevocabilă, lichidarea societăţii ar avea drept consecinţă diminuarea patrimoniului municipiului>>. Ca și atunci, rămân fără răspuns întrebările: Cine își asumă pierderile? Din buzunarele cui se plătesc avocații?", se mai arată în comunicatul consilierilor PNL.

Polus Real Estate, partenerul Primăriei Cluj-Napoca în proiectul imobiliar Cartierul Tineretului, reconvertit într-un parc fotovoltaic, a anunţat marţi că a scos din joc societatea Green Energy Napoca care a intrat în locul PRE pentru a produce energie verde, în loc de locuinţe. Curtea de Apel Mureş a dat o sentinţă definitivă în acest sens.

 

Comenteaza