Boc, încântat de întâlnirea pe tema modernizării liceului Lucian Blaga: "A fost una dintre cele mai bune dezbateri publice pe care le-am avut în ultimii ani"

Boc, încântat de întâlnirea pe tema modernizării liceului Lucian Blaga: "A fost una dintre cele mai bune dezbateri publice pe care le-am avut în ultimii ani"

Primarul Emil Boc a participat la dezbaterea pe proiectul privind modernizarea Liceului Teoretic "Lucian Blaga" Cluj-Napoca și a zonelor adiacente.

Dezbaterea a avut loc, săptămâna trecută, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga", situat în cartierul Gheorgheni.

"A fost una dintre cele mai bune dezbateri publice pe care le-am avut în ultimii ani, prin calitatea participanților, prin calitatea pozițiilor, prin modul de exprimare și de susținere a acestora și pentru preocuparea concretă, pragmatică pentru interesul public major. Am discutat aspecte de siguranță, cum putem avea copiii noștri în siguranță la școală, cum putem să ne asigurăm că în continuare copiii merg de sesor de activități să întorc în siguranță de la școală. Foarte importantă a fost această temă cu multiple propuneri, cu multiple nuanțe", a spus Emil Boc, marți, la Ziua Live.

De asemenea, primarul a menționat că o altă problemă care s-a discutat a fost cea rutieră. Prin acest proiect se dorește asigurarea accesului pietonal și auto la funcțiunea propusă, din aleea Băișoara și Aleea Detunata și implementarea unui profil stradal cu trotuar de 2,10 m - 2,50 m, și cale de rulare auto 3,50 m într-un singur sens.

"Cum putem decongestiona, ce trebuie să facă fiecare cetățean, fiecare administrație, fiecare echipă care lucrează în proiect pentru a putea decongestiona acea zonă din punct de vedere rutier. Era acolo arhitectul Elcan, unul dintre părinții fondatori ai Clujului din punctul de vedere al arhitecturii, care spunea că în anii 80, când se proiectau apartamente, era la patru apartamente proiectat un loc de parcare. La patru apartamente, un loc de parcare. Înainte, prin anii 60-70, se pare că era unul la opt, acum ar trebui vreo trei locuri de parcare la un apartament...", a spus Boc.

Primarul a spus că dezbaterea va fi reluată după ce proiectanții vor analiza propunerile făcute de clujeni. 

"Am solicitat proiectat de ca fiecare propunere să fie analizată serios, să integreze ceea ce s-a considerat că poate fi integrat și acceptat, și să revină cu încă o dezbatere acolo, pentru că a fost extrem de utilă. O dezbatere publică, repet, ca model de dezbatere", a conchis primarul.

Obiectivele proiectului se referă la completarea și reorganizarea liceului în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru școală și adaptării spațiilor acesteia la ultimele cerințe educaționale, la eficientizarea energetică a clădirilor și amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și cu materiale prietenoase cu mediul, precum și amenajarea spațiului urban adiacent liceului.

Astfel, proiectul prevede modernizarea imobilelor existente ale liceului, dar și construirea de corpuri noi de clădire. Vor fi amenajate terenuri de sport multifuncționale, zone cu dotări sportive precum piste de alergare, locuri de joacă adaptate în funcție de vârstă, zone de recreere cu spații verzi și alei plantate cu diferite specii de arbori și arbuști. Vor fi create și zone în care se pot desfășura ore în aer liber.

Totodată, au fost propuse două piațete. Un astfel de nou spațiu public va fi obținut prin relocarea parcării existente în subteran.

 

Comenteaza