Boc este la București și se întâlnește cu premierul României. CE SOLICITĂRI ARE / Ce se aude de descentralizare și legea zonei metropolitane

Boc este la București și se întâlnește cu premierul României. CE SOLICITĂRI ARE / Ce se aude de descentralizare și legea zonei metropolitane

Primarul Emuil Boc se află la București, unde se întâlnește cu premierul și cu ministrul finanțelor, pentru a discuta pe marginea cerințelor Asociației Municipiilor din România, al cărei președinte este. 

 "Bursele elevilor au fost dublate din octombrie, dar Guvernul a modificat prevederile legale și acum toată suma este asigurată de la bugetul local, există probleme legate de transportul elevilor, toate costurile sunt suportate de noi, la fel și la grădinițe și creșe, la fel la termoficare pentru a putea face factura plătibilă de către cetățean, cheltuielile cu asistența socială, și temele mari: solicităm reorganizarea administrativ teritorială a țării, reforma administrativă a instituțiilor publice, descentralizarea fondurilor europene, etc. Legea zonelor metropolitane nu se află în niciun stadiu, nu a fost asumată de niciun Guvern, dar a fost impusă ca și condiționalitate în PNRR, iar Guvernul dacă va dori să atragă toți banii va trebui să adopte și o astfel de lege", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Primarii de municipii, solicitări importante către noul Guvern

”Pe termen scurt solicităm viitorului Guvern: înaintarea spre dezbatere-consultare a Legii Bugetului de Stat pe anul 2022 cu respectarea angajamentelor privind finanțarea de la Bugetul de Stat a măsurilor care au fost asumate doar prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2021 – cheltuielile cu educația: finanțare burse și transport elevi; cheltuielile cu asistența socială, implicarea structurilor asociative în procesul de elaborare a cadrului general de implementare a PNRR, descentralizarea cadrului de implementare a programelor operaționale în exercițiul financiar 2021-2027”, se menționează în comunicat.

Pe termen mediu, Asociația Municipiilor din România solicită viitorului Guvern revizuirea ,,Programului multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților”, astfel cum este reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 53 din 25 iunie 2019 privind aprobarea Programului multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților și pentru modificarea și Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 și ”sprijinirea autorităților publice locale pentru modernizarea actualelor sisteme de încălzire centralizată.”

Comisia Europeană a anunțat plata primei tranșe din PNRR, în cuantum de 1,85 miliarde euro, parte din prefinațarea de 3,79 miliarde euro acordată României pentru acest an.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Banii din PNRR se acordă în tranșe bianuale, în funcție de îndeplinirea obiectivelor (jaloane și ținte). În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.  Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro si de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Comenteaza