Video Boc, despre taxele pregătite de Guvern: România are nevoie de reforme structurale, nu de cârpeli. Oare cum era dacă măsurile luate de mine nu ar fi fost anulate?

Boc, despre taxele pregătite de Guvern: România are nevoie de reforme structurale, nu de cârpeli. Oare cum era dacă măsurile luate de mine nu ar fi fost anulate?

Primarul Emil Boc a vorbit, vineri, la ZIUA LIVE despre proiectul guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare și de modificare a unor taxe și impozite.

"Deocamdată nu sunt aprobate măsurile. Ministrul Boloș a spus că deocamdată am discutat de reducerea de cheltuieli bugetare - ceea ce trebuie făcut. Și astea trebuie făcute cu măsură, echilibrat și să atingă efectul scontat. Înainte de-a te gândi să afectezi mediul privat trebuie să te gândești cum să reduci risipa, asta este primul lucru pe care îl face orice stat normal", a declarat primarul Emil Boc la ZIUA LIVE.

Edilul Clujului a vorbit și de măsurile pe care a fost nevoit să le ia în perioada în care a fost premier și pe care guvernele care au urmat le-au anulat.

"Am fost pur și simplu pus cu spatele la zid atunci. Nu aveam alternativă decât să blochez sistemul statal de a nu mai aveam bani de a plăti cheltuielile curente ale statului, salarii și pensii, deci am fost nevoit. Dar chiar mă gândeam unde ar fi fost România astăzi ca dezvoltare economică, ca țară cu reforme structurale, cu competitivitate dacă cel puțin patru măsuri pe care le luasem atunci s-ar fi păstrat și nu ar fi fost anulate... Mă refer la desființarea pensiilor speciale pe care am făcut-o prin lege și care s-a aplicat câțiva ani - au venit apoi alte guverne, le-au anulat și au introdus mai multe pensii ca înainte. Gândiți-vă la legea care interzicea cumulul pensiei cu salariul la stat - aprobată prin lege, trecută prin Curtea Constituțională și nu se puteau cumula la stat peste nivelul salariului mediu pe economie, nu puteai să găsești cum e acuma, acest dezmăț generalizat - le-au pus la loc guvernele care au urmat. Gândiți-vă că am desființat sau comasat peste 200 de agenții guvernamentale, inclusiv cancelaria primului ministru, puțină lume își amintește de asta. Am eliminat risipa, dar, evident, au venit alte guverne și nu numai că le-au anulat, dar au înființat și altele în decursul timpului", a explicat Emil Boc.

Primarul a subliniat că "România are nevoie de reforme structurale, nu de cârpeli" și a remarcat că "după 10 ani ne întoarcem exact la aceeași problemă, exact cu aceași temă și pierdem timp".

 "A impus când eram premier plafonarea numarului de personal din administratia publică, care si acum este valabila - în functie de numarul de locuitori, acolo am mai pus un capac, dar la administratia nationala nu am reusit sa pun, nu am mai avut vreme, dar nici nu a mai pus nimeni, de asta este dezmatul asta la agentii si structuri nationale unde poti sa angajezi cat vrei ca nu ai nicio limita. La administratiile ocale este unplafon din 2011. De astfel de reforme structurale are nevoie România, nu de cârpeli marunte, de reforme care sa reglementeze un domeniu pe termen lung, care sunt pentru țară. Și uite ca peste 10 ani ne întoarcem exact la aceeași problemă, exact cu aceași temă și pierdem timp, în loc să ne ocupăm de alte lucruri - cum să-i aducem pe români acasă, cum să facem țara mai competitivă, cum să aducem fonduri europene de altă natură ca să le putem aplica mai bine în țară, să creem condiții de egalitate a vieții în fiecare colț al României, stăm și povestim de pensii speciale, de cumul pensii cu salariu, de taxe în plus", a mai spus Boc.

Primarul consideră că "este cea mai mare greșeală" dacă guvernul "se atinge de IT" impunând taxe în acest domeniu.

"Este cea mai mare greșeală dacă se atinge lumea de IT. Aceleași măsură am avut-o și eu pe masă, de a elimina facilitățile din IT și am spus 'nu, oricât de greu este nu eliminăm ceva ce funcționează în țara asta'. Hai să vedem niște lucruri care funcționează, care aduc valoare adăugată în România, care ne fac competitivi la nivel european, să nu distrugem Cloșca cu puii de aur, dimpotrivă, le-am spus, hai să vedem cum îi putem încuraja și pe alții să atingă aceeași performanță. Și nu s-au atins și s-a demonstrat că am avut dreptate - acest sector este fruntaș în producerea de prosperitate pentru România. Sper să nu se facă această greșeală!", a afirmat primarul Clujului, la ZIUA LIVE.

Comenteaza