Boc, despre pragul pentru utilizarea limbii maghiare în administraţia locală: "Cred că acest lucru nu trebuie schimbat"

Boc, despre pragul pentru utilizarea limbii maghiare în administraţia locală:
Primarul Clujului a comenatat, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, proiectul de lege al UDMR prin care s-ar permite extinderea folosirii limbii materne, prin scăderea pragului de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure acest drept.

Mai precis, este vorba de modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale (Legea 215/2001), astfel ca pragul de la care autorităţile locale trebuie să asigure folosirea limbii materne a unei minorităţi să scadă de la 20% din locuitori aparţinând respectivei minorităţi, cum este la ora actuală, la 10%.

"Aici nu este vorba de plăcuțele bilingve, e vorba de folosirea limbii materne în administrație. Cred că acest lucru, astăzi, nu trebuie schimbat. Legislația românească existentă și valabilă cu procentul de 20% este în perfectă corcondanță cu legislația în vigoare a Uniunii Europene. Nu cred că la Cluj-Napoca este vreo problemă cu comunicarea dintre români și maghiari în administrație.
Vom vedea cum va evolua administrația și la nivelul Uniunii Europene și daca va fi cazul vom schimba ceva. Cluj-Napoca este un model de comunicare interetnică, unde am reușit să găsim un echilibru între toate comunitățile care locuiesc în oraș, fie români, maghiari sau nemți", a punctat Boc. 

Amintim că, în luna aprilie a acestui an, noul viceprimar al Clujului, Olah Emese, a declarat la postul de radio Realitatea FM Cluj că unul dintre obiectivele sale este introducerea limbii materne în administraţie.

"Avem un pachet de măsuri pe care UDMR le solicită. Ne dorim ca în fiecare direcţie din cadrul Primăriei Cluj-Napoca să existe o persoană care să vorbească limba maghiară. La început, în direcţiile importante. Ne dorim ca la fiecare ghişeu, maghiarii să poată vorbi în limba maternă şi să fie totodată introduse formulare tipizate în limba maghiară. Dar asta în timp, nu imediat", a declarat Olah la acea vreme. 

Declaraţia venea la numai câteva zile după ce comunitatea maghiară a câştigat în instanţă dreptul de a avea plăcuţe bilingve la intrările în oraş, după ce primarul Emil Boc a renunţat la luptă şi a decis să nu facă recurs la sentinţa Tribunalului Cluj.

 

 

Comenteaza