Boc a găsit soluţia pentru a îndepărta concurenţa propriei companii

Boc a găsit soluţia pentru a îndepărta concurenţa propriei companii
Comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca au fost sfătuite de primarul Emil Boc să apeleze la RATUC pentru a-şi asigura transportul în comun, dat fiind faptul că acestea sunt parte din aria metropolitană.

Asociaţia Zona Metropolitană Cluj poate fi utilizată ca paravan pentru primăriile care vor să-şi angajeze un nou transportator pentru public, arată edilul municipiului, Emil Boc. Deşi legislaţia în vigoare spune că traseele intrajudeţene pot fi ocupate doar de către acei transportatori care au câştigat în prealabil licitaţia electronică organizată cu scopul acesta, sfatul lui Boc a fost preluat imediat de către administraţia locală Floreşti. Concret, la Floreşti s-a adoptat o Hotărâre care prevede ca de la 1 aprilie - după ce expiră contractul firmei Fany - toate traseele extracomunale să fie operate prin intermediul regiei municipalităţii (RATUC).

Alegerile locale s-au încheiat de mai bine de şase luni dar cu toate acestea, Asociaţia Zona Metropolitană Cluj nu a fost convocată, încă. Aşadar, din această structură fac parte, în continuare, primari care şi-au pierdut funcţia, nu există încă stabilită o strategie comună de dezvoltare şi nici nu s-au elaborat proiecte în baza cărora să se poată accesa fonduri europene. Pentru astfel de lucruri edilii clujeni nu şi-au găsit timp, în schimb, pentru a-şi face calcule de pe urma beneficiilor create de acestă strcutură, există întotdeauna disponibilitate. Altfel spus, deşi Asociaţia Zona Metropolitană Cluj rămâne mai mult o structură formală, sunt totuşi anumite avantaje de care se poate profita fără prea mare bătaie de cap, cel puţin asta insinuează primarul municipiului Emil Boc. Acesta a arătat că după modelul a ceea ce se întâmplă în Bucureşti, comunele limitrofe se pot folosi foarte bine de serviciile RATUC, având în vedere că ele sunt parte din aria metropolitană, şi, deci, nu ar mai trebui să fie incluse în pachetul de trasee intrajudeţene.

Conform legislaţiei, constituirea pachetelor de trasee dintr-un judeţ este o sarcină care revine Consiliului Judeţean. Mai departe, după ce se aprobă hotărârea de instituire a acestor trasee, se organizează o licitaţie electronică, astfel încât toţi operatorii de transport să aibă acces la câştigarea unui contract. "Eu le-am trimis o scrisoare primarilor din Floreşti, Chinteni, Apahida, Baciu şi Feleacu prin care le-am explicat că ne putem asocia pentru ca traseele de legătură cu municipiul să fie scoase din pachetul comun pe care l-a aprobat Consiliul Judeţean. Având în vedere că avem constitută Asociaţia Zona Metropolitană, legea ne permite să dispunem de aria metropolitană. Mai exact, putem institui trasee în interiorul ariei metropolitane, iar în sensul acesta ne putem folosi de serviciile aceluiaşi transportator. Aştept să văd ce răspuns primim. Oricum, dacă primarii vor fi de acord, voi avea o discuţie şi cu preşedintele Consiliului Judeţeam, Horea Uioreanu, pentru a-i cere să scoată aceste trasee din pachetul pe care deja l-a aprobat", a spus Boc.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, spune că nu ştie dacă propunerea lui Boc este una legală. "Eu nu aş avea nimic împotrivă să sprijin această măsură, pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care s-au tot plâns de preţurile abuzive pe care le-au tot aplicat actualii transportatori, însă nu ştiu în ce măsură este legal ceea ce propune primarul. În ce ne priveşte, aveam obligaţia să includem într-un pachet comun absolute toate traseele intrajudeţene, ceea ce am şi făcut. Mai departe, se organizează o licitaţie electronică. Şi atenţie, această licitaţie nu o organizăm noi, ea se organizează la Bucureşti. Aşa spune legea şi deocamdată ceea ce noi am aprobat rămâne în vigoare", a spus Uioreanu.

Înainte să aştepte o decizie oficială în privinţa scoaterii unor trasee din pachetul comun, administraţia locală Floreşti a şi decis deja, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, că va apela la serviciile Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC). "Nu văd de ce mai trebuie să aşteptăm. De la 1 aprilie expiră contractul cu firma Fany, actualul transportator, aşa încât am decis că vom încheia un contract cu firma RATUC. Este cel mai ieftin transportator, acesta este motivul pentru care am optat pentru RATUC. Suntem parte din aria metropolitană, prin urmare noi nu avem cum să intrăm sub incidenţa legii traseelor intrajudeţene", a spus primarul din Floreşti, Horea Şulea. Oricum, Boc a precizat că decizie finală în sensul acesta se va lua după 1 februarie, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Zona Metropolitană Cluj.

 

Comenteaza