Biserica din Someşeni vrea mai mulţi bani pe parcela ce va fi expropriată pentru pista aeroportului VIDEO

Biserica din Someşeni vrea mai mulţi bani pe parcela ce va fi expropriată pentru pista aeroportului VIDEO
Cearta dintre administraţia judeţeană şi proprietarii terenurilor de sub viitoarea pistă a aeroportului ajunge la faza pe biserici: o parcelă aparţine parohiei greco-catolice din Someşeni, iar preotul spune acum că lui, dar şi enoriaşilor, li se face "o mare nedreptate".

Cristian Goia e preot greco-catolic şi administrator parohial în Parohia "Sfântul Iosif" din Someşeni. Împreună cu membrii Consiliului parohial şi cu toţii enoriaşii parohiei, acesta trimite azi un comunicat de presă prin care vrea să semnaleze opiniei publice "un act de nedreptate pe care Consiliul Judeţean Cluj îl pregăteşte parohiei noastre".

"În anul 1948, Statul Comunist a confiscat toate proprietăţile parohiei noastre, proprietăţi de mare valoare pentru patrimoniul acesteia", spune Goia. "În prezent, cu toate legile retrocedării, nu s-a reușit decât partial recuperarea acestora. Acum, în Romania anului 2013, Statul Român, prin instituţiile sale, confiscă din nou, prin metoda subevaluarii, o parcelă de teren aparţinând parohiei noastre. Parcela se află în zona noii piste de la aeroport şi face parte din extravilanul Municipiului Cluj-Napoca, având o suprafaţă de 5631 de mp".

Parohia a fost notificată în 29 mai că va fi expropriată. "În notificare era invocată hotărârea de Consiliu Judeţean nr.144 din 29 aprilie 2013, având ca anexă o lista în care era trecut şi prețul pentru terenul nostru, cu valoarea de aproximativ 12 euro/mp", spune Goia. "Surpriza a venit în momentul în care, la data de 11 iunie 2013, Consilliul Judeţean a modificat sumele pentru proprietari".

Hotărârea de Consiliu Judeţean, despre care a atras atenţia şi ziuadecj.ro, propune o evaluare făcută de Expertus SRL şi a fost emisă în 11 iunie pe baza unui contract încheiat în 3 iunie. Noile sume destinate proprietarilor au fost scăzute astfel: la intravilan la 68,70 lei/mp (aproximativ 15 euro/mp) extravilan 8,80/mp (aproximativ 2 euro/mp), iar pentru extravilan Apahida la 0,40 lei/mp (aprox 8 eurocenţi/mp). "Se observă o scădere impresionantă la terenul de extravilan: de 6 ori pentru cel din Cluj-Napoca şi de 80 de ori pentru cel din extravilanul comunei Apahida", spune Goia. "Între două hotârări, la un interval de 44 de zile, apare o diferenţă foarte mare între sumele propuse pentru despăgubire". Preotul spune că evaluarea e incorectă "şi de aici rezultă o încălcare a legilor statului şi deci o procedură incorectă a exproprierii terenurilor de către Consiliul Judeţean Cluj". "Această procedura greşită afectează parohia noastră şi încă 150 de proprietari, aducându-le grave prejudicii materiale", mai spune el.

Un alt argument adus de preot este un exemplu de expropriere pentru un teren similar din zonă, cel pentru centura Bulevardul Muncii-Apahida din anul 2011. Într-un document aflat pe site-ul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, extras din hotărârea nr 1 din 28.06.2011, statul a oferit ca despăgubire unui proprietar de parcelă suma de 24 de euro/mp pentru un teren extravilan arabil situat în aceeasi zonă. "Astfel, se observă că valoarea oferită înprezent este cu mult subevaluată", spune Goia. "Acelaşi Stat Român oferă acum, la doi ani distanţă de anul 2011 - an în care criza economică era mai accentuată -, suma de 2 euro/mp pe aceeaşi categorie de teren, aflat în aceeaşi zonă. Anul acesta, economia este pe creştere, piaţa imobiliară de asemenea (raportată la 2011), iar nouă ni se oferă un preţ pentru terenul nostru de 12 ori mai mic, în comparaţie cu cel de la şoseaua de centură", spune Goia.

"În concluzie, terenul parohiei noastre este important pentru noi şi considerăm că nu poate fi înstrăinat pe o valoare modică, fiind cu atât mai valoros, cu cât a făcut parte din patrimoniul parohiei noastre încă de la începuturile ei. Noi avem o obligaţie morală faţă de antecesorii noștri, care au depus eforturi deosebite pentru a obţine această proprietate, faţă de comunitatea parohială prezentă şi faţă de generaţiile viitoare", mai arată preotul.

UPDATE Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, le-a transmis oamenilor că evaluarea terenurilor a fost făcută de specialişti şi că cei nemulţumiţi se pot adresa instanţei. "Noi pentru exproprierile de anul acesta am apelat la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Le respect poziţia. Toţi care sunt nemultumiţi - şi sunt mulţi - se pot adresa instanţei vizavi de o diferenţa de preţ pe care şi-o doresc", a declarat Uioreanu.

Comenteaza