Video Bază sportivă „La Terenuri” pentru 40.000 de mănăștureni: "Nu se dorește atragerea persoanelor cu mașini"

Bază sportivă „La Terenuri” pentru 40.000 de mănăștureni: "Nu se dorește atragerea persoanelor cu mașini"
| Foto: Sursă: randări zona „La Terenuri” Mănăștur & Baza sportivă Gheorgheni via @Municipiul Cluj-Napoca & ArhiBox.
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”
Cum va arăta bază sportivă „La Terenuri”

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru viitoarea bază sportivă și de agrement “La Terenuri” din cartierul Mănăștur a fost aprobat, luni după masă, în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, după două ore de discuții între specialiști și societatea civilă.

Investiție de 1,52 milioane de euro pentru 40.000 de persoane

Baza sportivă și de agrement din Mănăștur, similară cu cea din cartierul Gheorgheni, se va întinde pe o suprafață de 4.3 hectare, iar proiectul pentru reamenajarea zonei a fost realizat de asocierea Napotech Proiect - Arhi Box. Investiţia se ridică la 1,52 de milioane de euro. Călin Lada și Mihai Racu, arhitecții care au prezentat documentația în cadrul ședinței, au fost lăudați de primarul Emil Boc pentru modul în care au conceput proiectul ce se ridică la standardele de calitate în materie de zone verzi la care aspiră Clujul.

Un număr de 40.000 de persoane, care locuiesc în proximitate, ar urma să beneficieze de facilitățile bazei, proiectanții subliniind că “nu se dorește atragerea persoanelor cu mașini în zona deja ticsită de garaje și parcări clandestine”. Accesul clujenilor va fi liber și permanent, obiectivul fiind păzit și supravegheat video, iar de administrare și întreținere se va ocupa municipalitatea.

Fără garduri și plastic, cu facilități folositoare locuitorilor

La propunerea arhitectului Voicu Bozac, membru în Comisia de Urbanism, și după intervenția unei mămici din Mănăștur, care a precizat că micuții își fac iarna derdeluș în pădure, s-a renunțat la garduri în jurul bazei, urmând ca doar terenurile de sport să fie împrejmuite cu plasă, conform legii. Dotate cu nocturnă, terenurile vor fi închise la finalul programului stabilit prin regulamentul de funcționare, însă accesul spre pădure și alte facilități va fi liber non-stop. De asemenea, s-a renunțat la ideea realizării unei piste de biciclete/role în jurul pajiștii verzi din mijlocul bazei pentru a evita riscul de accidente. Va fi amenajată doar o pistă de alergare.

Arhitectul Silviu Medeșan, din cadrul inițiativei “La Terenuri”, a cerut să se renunțe la folosirea betoanelor pe aleile de promenadă și în piațeta de acces în favoarea unor materiale mai prietenoase cu mediul și îngustarea aleii principale, parelelă cu pârâul Calvaria, pentru a salva cât mai mult spațiu verde. Propunerile sale au găsit susținere în Comisia de Urbanism, iar arhitectul Bozac a lansat ideea folosirii pietrișului compact sau a altor materiale pretabile pentru acest tip de activitate. Problema materialelor folosite a fost ridicată și în ceea ce privește parcul pentru copii. Mămica din Mănăștur a sugerat să se renunțe la plastic în favoarea lemnului și al frânghiilor, iar jocurile să se adreseze și copiilor cu vârste mai mari de 4 ani, dar să fie interactive și solicitante pentru a-i pune pe micuți la mișcare, riscul obezității infantile fiind crescut în România.

Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților Filiala Transilvania, și Lala Panait, coordonatorul proiectului „La Terenuri – Mănăştur” și Asociaţiei Colectiv A, le-au transmit proiectanților să țină cont de “memoria colectivă” a locului pentru a implementa facilitățile de care cetățenii chiar au nevoie în zonă.  ”E un loc unde se pot ține campionatele de baschet pentru juniori. Putem avea aici șase terenuri simultane de baschet prin completarea celor de volei cu o serie de panouri”, spus Daniela Maier, iar mămica din Mănăștur a completat că, ținând cont de fenomenul Halep, e nevoie de mai multe terenuri de tenis, nu de squash. E nevoie de evenimente culturale, ei fiind obișnuiți cu acțiunile organizate de Asociaţia Colectiv A pe tot parcursul anului, nu doar de Zilele Mănășturului. Cine se va ocupa de amfiteatrul din bază? Ce se întâmplă cu grădinile de răsaduri din zonă, devenite punct de atracție în ultimii ani? În alte țări sunt îmbrățișate și încurajate astfel de idei. Anul trecut, specialiștii din Boston aduși la Cluj-Napoca de Centrul Cultural Clujean au cerut să le viziteze”, a punctat Panait, care a mai spus: “E obiceiul românului să înghesuie toate elementele de care are nevoie într-un proiect. Eu cred că avem nevoie să ne mai și relaxăm, unde și când mai auzim liniște în oraș?”.

Jumătatea suprafeței din Gheorgheni. Plusuri și minusuri 

Având în vedere că baza sportivă și de agrement “La Terenuri” are doar jumătate din suprafața celei din Gheorgheni, reprezetanții administrației locale au cerut proiectanților să puncteze asemănările și deosebirile dintre cele două investiții.

Gheorgheni

  • pistă de biciclete/role
  • paintball și parc de aventură
  • popice
  • pistă mai mare de alergare
  • loc de joacă mai mare

Mănăștur

  • skatepark
  • terenuri de sqaush
  • pereți pentru graffiti
  • perete interor de cățărat
  • zone de alimentație publică mai bine structurate

Nu au fost indetificați toți proprietarii privați de terenuri 

În ceea ce privește etapele viitoare, urmează obținerea avizelor pentru documentația PUZ, aprobarea Studiului de fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal în Consiliul Local, procedurile de expropiere, licitația și executarea lucrării. Proiectanții au recunoscut că nu au fost indentificați toți proprietarii privați din zonă, fără să precizeze exact despre ce suprafețe de teren este vorba, dar că urmează ca aceștia să fie identificați pe parcurs. La ședința a participat și Sanda Gucescu, reprezentant al proprietarilor private de terenuri, care i-a transmit edilului Emil Boc că, de ani de zile, se încearcă un dialog cu primăria pe această temă, dar fără răspuns, și că ei susțin acest proiect însă doresc să fie ascultați și tratați corect. Primarul i-a replicat că toate procedurile se vor desfășura conform legii, iar dacă a venit la ședință pentru imagine și scandal, a venit degeaba.

Societatea civilă cere continuitate spre cinema Dacia și împrejurimi îngrijite 

Nu în utimul rând, ca urmare a intervențiilor și recomandărilor venite din partea publicului participant, Primăria va organiza pe viitor și alte dezbateri publice cu privire la zonele adiacente – Pârâul Calvaria și legătura cu cinematograful Dacia, precum și amenajarea spațiilor eliberate prin demolarea garajelor din zonă. De aceste proiecte urmează să se ocupe separat Ovidiu Cîmpean, în cadrul  Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), pentru a nu întârzia concretizarea bazei sportive “La Terenuri”. Dezbaterile ar urma să aibă loc la Cinema Dacia.

Boc a cerut proiectanților să finalizeze PUZ-ul și studiul de fezabilitate până în 1 octombrie 2019, însă nu a dorit să înainteze un termen concret de realizare a investiției, punctând doar că există bani alocați pentru exproprieri în bugetul local pentru anul 2019.

Facilitățile propuse de proiectanți, înainte de dezbatere 

  • terenuri pentru tenis de câmp, volei, terenuri sintetice de mini fotbal, cu nocturnă și
  • acces prin rezervare prealabilă, padel, terenuri de „futnet” (tenis cu piciorul), cu acces liber, fără rezervare, amenajări pentru role, biciclete, piste de alergare, terenuri de
  • beach-volei cu nisip (împrejmuite), terenuri sintetice de baschet, cu nocturnă, tenis de masa (in spatii acoperite si deschise), mese de șah, amenajari cu aparate fitness în spaţii amenajate etc.;
  • zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice dedicate seniorilor, o zonă cu
  • aparate și echipamente pentru parkour, o zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice in aer liber;
  • diferite jocuri și trasee pentru copii de toate vârstele, aparate și echipamente pentru amatorii de escaladări, amfiteatru în aer liber, cu posibilitatea amenajării unui patinoar pe perioada sezonului rece;
  • funcțiuni de alimentație publică;
  • funcţiuni de interes public și funcțiuni administrative (birouri administrative, depozite unelte și utilaje intreținere, grupuri sanitare pentru public, vestiare și grupuri sanitare pentru personal, punct de prim ajutor).
  • Vor fi amenajate zone pietonale și velo, iar căile de acces vor fi modernizate astfel încât să existe conectivitate sporită cu zonele adiacente. Spaţiul va dispune de wi-fi gratuit și va fi supravegheat video.

Complexul sportiv Gheorgheni, pe 9,4 hectare, inaugurat în 2016 

Complexul Sportiv Gheorgheni, realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale - prin Compania Naţională de Investiţii a fost inaugurat oficial în 1 decembrie 2016. Valoarea investiţiei a fost de 20,5 milioane de lei, fără TVA. Constructor a fost societatea clujeană Nord Conforest. Termenul iniţial de finalizare a fost vara anului 2016. 

Complexul se întinde pe 9,4 ha, în locul fostului cartodrom, și cuprinde terenuri cu nocturnă - 3 terenuri sintetice de minifotbal, 3 de tenis, 2 de baschet; 1 teren de tenis cu peretele, 2 de badminton și 2 de volei de plajă. În ceea ce privește zonele interioare, baza sportivă include piste de popice, spațiu și dotări pentru tenis de masă, precum și o sală multifuncțională.

De asemenea, baza este dotată cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice în aer liber; aparatură pentru exerciții fizice dedicate seniorilor; echipamente pentru amatorii de cățărări, parkour; spații de joacă pentru copii de toate vârstele; amfiteatru în aer liber (428 locuri); pistă de alergare; pistă de biciclete/ role agrement; pistă role viteză; teren de paintball cu obstacole; parc de aventură - trasee prin copaci, pe frânghii și alte instalații; alei de promenadă și spații verzi generoase.

Accesul în perimetrul bazei sportive este liber și gratuit pentru toți cetățenii. 

Comenteaza